Nederlanders hebben vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa

Arts controleert patient
Getty Images

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. Chronisch brandend maagzuur door overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. Dat meldt de Maag Lever Darm Stichting dinsdag.

De stichting roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl. Ook Nederlandse vrouwen krijgen, na Ierland en het Verenigd Koninkrijk, vaker dan de rest van Europa de diagnose slokdarmkanker, blijkt uit cijfers van European Cancer Information System (ECIS).

De cijfers zijn alarmerend, stelt Mariël Croon, directeur-bestuurder Maag Lever Darm Stichting. In totaal kregen in 2022 in Nederland 2.675 mensen de diagnose slokdarmkanker, hiervan waren 1.955 man en 720 vrouw.

Slokdarmkanker geeft pas in een laat stadium klachten. Er zit bij de ziekte een kwaadaardig gezwel in de slokdarm. Dit kan verschillende klachten geven. Vijf jaar na het stellen van de diagnose is 24 procent van de mensen met slokdarmkanker nog in leven. Voor 41 procent van de mensen die de diagnose krijgt, is de kanker al in stadium 4. Deze mensen hebben maar een overlevingskans van 3 procent.
 

Auteur 
Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting