Tips voor een soepele spijsvertering

Omdat goed voor uzelf zorgen niet altijd makkelijk is

Getty Images

De leefregels voor een goede spijsvertering kent waarschijnlijk iedereen. Maar ze zijn niet altijd even makkelijk vol te houden. Wij verzamelden de beste tips van onze bezoekers als steuntje in de rug.

1 Drink voldoende
Voldoende drinken is van groot belang. Vocht houdt de darminhoud namelijk soepel. Het is aan te raden om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. [ITEMADVERTORIAL]

Lezerstip: "Aangezien het toch zeer belangrijk is om veel te drinken, drink ik altijd warm tot heet water. Dat spoelt het beste door en brengt je darmen tot rust. Zo liep ik eens letterlijk krom van de pijn in mijn darmen, het voelde als scherpe messteken. Niets hielp meer, ook geen extra vezels. Maar: heet water wel. Ik heb dit zo heet mogelijk opgedronken, steeds kleine slokjes. En van lieverlee voelde ik de kramp verdwijnen. Een beter 'medicijn' kan ik op zo'n moment niet bedenken."

2 Eet vezelrijk en gevarieerd
Vezels uit groenten, fruit, muesli en volkoren producten houden vocht vast. Uw ontlasting krijgt hierdoor meer volume, wat de darmen stimuleert. Ook regelmatig eten activeert de darmen. Er wordt aanbevolen om drie maal per dag een maaltijd te nuttigen.

Lezerstip: "Naast zo’n gezond yoghurtje voor je darmen eet ik ook iedere dag een grapefruit bij het ontbijt. Dit bevordert bij mij de spijsvertering. Omdat ik nogal eens vergeet te drinken krijg ik meteen vocht binnen. Wat ik er ook nog aan toe kan voegen is dat je regelmatig moet eten en zeer beslist geen maaltijden over moet overslaan."

3 Beweeg voldoende
Beweging stimuleert de darmen en activeert op deze manier de stoelgang. Het wordt aanbevolen 30 minuten per dag te bewegen; dit mag natuurlijk ook drie keer tien minuten zijn.

Lezerstip: "Beweging is belangrijk om de spijsvertering op gang te houden. Heb je moeite jezelf te motiveren? Misschien kan je afspreken met een buurvrouw of vriendin om samen een stuk te lopen of te fietsen als er van beweging weinig komt, flesje water en stuk fruit mee, mij heeft het geweldig geholpen! Voor de winter heb ik een WII gekocht en dat is heel leuk, het is fitness en spelen tegelijk. Je hoeft er het huis niet voor uit en geen oppas te regelen, maar komt toch gemakkelijk aan je beweging."

4 Gevoel van aandrang niet negeren en de tijd nemen
Hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe meer de ontlasting uitdroogt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Ga bij aandrang naar het toilet en neem de tijd.

Lezerstip: "Vroeger dacht ik altijd dat je iedere dag ontlasting moest hebben en maakte ik me veel zorgen als dat niet lukte. Nu ik weet dat het heel normaal is om minder vaak te moeten, ben ik er veel minder gestrest over en gaat het vreemd genoeg ook makkelijker. Als ik goed op mijn voeding let en er maar rustig voor ga zitten loopt mijn stoelgang op rolletjes."

Auteur