Voeding bij prikkelbare darm syndroom

Ik heb prikkelbare darm syndroom (PDS), waardoor ik veel last heb van gasvorming en buikpijn. Nu begreep ik dat voeding de klachten kan verminderen. Wat raadt u me aan?
Ingrid

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

De klachten bij prikkelbare darm syndroom zijn voor iedereen anders. De een heeft last van diarree, de ander van verstopping of juist afwisselende klachten. Daarom is er ook niet een algemeen dieetadvies. Maar voor iedereen geldt dat het belangrijk is om vezelrijk te eten, volop te variëren en veel te drinken.

Eet daarom oplosbare vezels, vooral uit groente en fruit. Gebruik eventueel extra oplosbare vezels (psylliumvezels).

U kunt proberen bepaalde producten niet meer te eten of drinken om te kijken of de klachten verminderen. Maar wees daar wel voorzichtig mee. Als u langere tijd sommige producten mijdt, kunt u na verloop van tijd te weinig vitamines of voedingsstoffen binnenkrijgen. Zorg dus dat u genoeg groente en fruit eet en vraag advies aan een diëtist als u veel voedingsmiddelen weg gaat laten.

Voedingsmiddelen waarvan we weten dat ze de klachten kunnen verergeren zijn koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika en peulvruchten, zoals bruine bonen, witte bonen, kapucijners en linzen. Ook kunnen koolzuurhoudende dranken, melkproducten, koffie, suiker, vet en citrusvruchten bijdragen aan klachten. Vermijd ook zoetstoffen en producten waar het in zit, zoals sommige soorten kauwgom. Sommige mensen met PDS geven aan dat hun klachten verminderen na het gebruik van probiotica.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!