Wat is de #bluepoopchallenge?

Blauwe poep-challenge onthult jouw poepprofiel

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is de #bluepoopchallenge?

Dat de kleur van je ontlasting iets vertelt over je gezondheid, is waarschijnlijk niet onbekend. En de Bristol stoelgangschaal die iets zegt over de consistentie van je poep, ken je misschien ook. Maar wist je dat ook de 'doorlooptijd' van je ontlasting iets vertelt over je darmgezondheid? Om te kijken hoe lang het bij jou duurt voordat het voedsel dat je eet door je spijsverteringsstelsel reist en weer uitgepoept wordt, kun je #bluepoopchallenge (de blauwe poep-challenge) doen.

Markerstudie

Wat is die blauwe poep-challenge precies en wat zegt het resultaat ervan over je gezondheid? Allereerst: een test om te zien hoe lang je eten reist van mond tot kont is niet onbekend. Ze doen het in het ziekenhuis ook, maar dan noemen ze het een markertest of markerstudie. Als je stoelgangsklachten hebt, kan dat namelijk samenhangen met een verstopping in de dikke darm en met zo'n markerstudie kan onder andere een vertraagde passage van de ontlasting worden opgespoord. In het ziekenhuis gebruiken ze hiervoor kleine kunststof ringetjes (markers), tien in een capsule, die volgens voorschrift worden ingenomen. De capsule lost op en de ringetjes vermengen zich met het voedsel en later met je ontlasting. Doordat de ringetjes klein zijn zie je ze niet in je poep. Nadat deze markers een aantal dagen zijn ingenomen, wordt er een röntgenfoto
van de buik gemaakt. De ringetjes zijn zichtbaar op de foto. Aan de hand van het aantal markers wat nog zichtbaar is op de foto kan de arts bepalen wat de transitiesnelheid in je dikke darm is.

Thuistest onder de ontlastingstesten

De #bluepoopchallenge doet precies hetzelfde, maar dan zonder echte markers en zonder röntgenfoto. Je zou het de thuistest onder de ontlastingstesten kunnen noemen en het kan helpen bepalen of je een trage doorloopsnelheid hebt (onder andere bij verstopping), en normale of juist een te snelle passage (bij malabsorptie bijvoorbeeld, wanneer er onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen).

Zó werkt de #bluepoopchallenge

Zoals gezegd gebruik je bij de blauwe poep-challenge geen echte markers. De bedenkers kwamen met een lekkerder alternatief dan zo'n capsule, want de challenge werkt met... blauwe muffins! Zo werkt het:

  • Bak twee muffins, cupcakes, scones, eieren of pannenkoeken met daarin blauwe kleurstof in gelvorm (dus niet op waterbasis). Alles mag, als het maar vast voedsel is.
  • Eet deze muffins als ontbijt en schrijf de datum en tijd dat je ze at op. Daarna mag je gewoon eten en drinken zoals je normaal doet.
  • Dan begint het wachten... Check iedere keer dat je poept of je ontlasting een blauwe (of blauwgroene) kleur heeft. Is dat het geval, schrijf dan weer de datum en tijd op.
  • Het verschil tussen het laatste en eerste tijdstip is de tijd die de muffins nodig hadden om door je spijsverteringskanaal te gaan. Als je wilt kun je die gegevens invoeren op de Engelstalige site van de #bluepoopchallenge. Dan krijg je ook een korte vragenlijst over je eetgewoontes, lengte en gewicht. Op basis van alle gegevens kun je jouw tijd vergelijken met die van anderen over de hele wereld en krijg je een persoonlijk poepprofiel dat je vertelt wat je goed doet en hoe je je darmgezondheid verder kunt verbeteren.  

Getty Images

Wie bedacht de blauwe poep-challenge?

De #bluepoopchallenge komt uit de koker van het gezondheidswetenschappelijke bedrijf ZOE. Dit bedrijf doet onderzoek naar de spijsvertering en verkoopt diagnostische testen. Een van de mede-oprichters van het bedrijf is de Britse hoogleraar epidemiologie en auteur Tim Spector, die al een tijd onderzoek verricht naar de samenstelling van het darmmicrobioom. Die verzameling bacteriën, schimmels en gisten in onze darmen blijkt namelijk steeds belangrijker voor je gezondheid.
De challenge is het vervolg op de blue poop study die in maart 2021 werd gepubliceerd in het blad Gut. Spector en zijn team schotelden daarbij duizenden proefpersonen die blauwe muffins voor om vervolgens te timen hoe lang het duurde tot ze uitgepoept werden. Ook moesten ze een vragenlijst invullen over hun leefstijl. Uit deze poepstudie kwam naar voren dat mensen bij wie de muffins een kortere transitietijd hadden gezonder aten, minder buikvet en een beter darmmicrobioom hadden en zich in het algemeen beter voelden dan mensen bij wie de ontlasting er langer over deed. De gemiddelde tijd onder de respondenten was overigens 28 uur en 42 seconden. Met de #bluepoopchallenge wil het bedrijf iedereen uitdagen om stil te staan bij hun darmgezondheid.

Heeft de challenge nut?

De blauwe-poepchallenge heeft in zoverre nut, dat het je inzicht geeft in hoe jouw darmen werken. Daarvoor hoef je trouwens niet per se je gegevens in te vullen op die site. Het kan ook leuk zijn om hem eens met je kinderen te doen om hen iets meer inzicht te geven in hun spijsvertering.  Je hoeft de challenge overigens niet per se met blauwe kleurstof te doen. Bieten, maiskorrels of sesamzaad werken ook. Bieten geven een roodpaarse kleur aan je ontlasting en bij sesamzaad of mais zoek je in je ontlasting naar de korrels of zaadjes.  De challenge is geen vervanging voor echt medisch onderzoek. Heb jij een hele afwijkende transitietijd dan anderen, dan kan het wel verstandig zijn eens naar de dokter te gaan.

 

Auteur 
Bron 
  • BMJ
  • Healthline