Ziekenhuizen slaan handen ineen voor onderzoek naar alvleesklierkanker

Getty Images

Nederlandse ziekenhuizen gaan grootschalig onderzoek doen naar alvleesklierkanker. Met het ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ willen zij wetenschappelijk onderzoek versnellen, de beste behandeling beschikbaar maken voor iedereen en werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Dit maakt de Maag Lever Darmstichting vandaag, op Wereld Alvleesklierkanker Dag, bekend.

Per jaar overlijden er ruim 2800 Nederlanders aan alvleesklierkanker, wat het een van de meest dodelijke vormen van kanker maakt. Ongeveer evenveel patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Dit gebeurt vaak laat, waardoor opereren nog moeilijk is. De overlevingskans is klein. Na vijf jaar is slechts 9 procent van de patiënten nog in leven.

Dit kan zo niet langer, vinden de vijftien expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland. Verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting hebben zij het landelijke deltaplan opgezet. Volgens Prof. Dr. Marc Besselink is dit de enige manier om de vooruitzichten van patiënten te verbeteren. “Dit kan letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen,” zegt hij.

De alvleesklier, een langgerekte klier van zo’n 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik, zit diep verstopt in de buik, maar het is een onmisbaar orgaan. De klier is nodig voor een goede bloedsuikerspiegel en spijsvertering.

Auteur 
Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting