Zo voorkomt u darmproblemen op vakantie

Van obstipatie tot uitdroging

Getty Images

Het eten, de hygiëne, uw dagritme: alles is op vakantie anders dan thuis. En dat kan effect hebben op uw spijsvertering. Gelukkig kunt u er zelf veel aan doen om buikleed te voorkomen.

U zult niet de enige zijn bij wie de boel ‘op slot’ gaat zodra men op vakantie is. Door een jetlag, een vies toilet op de camping of een gebrek aan privacy kan de stoelgang verstoord raken. Op zich kan het geen kwaad wanneer de ontlasting een paar dagen op zich laat wachten. Meestal komt het ritme daarna vanzelf weer op gang. Probeer vezelrijk te eten, drink veel en maak u niet te druk.

Reinheid helpt ook een handje mee. Op een vies toilet kunt u lastiger ontspannen dan op een schoon toilet. Verder is regelmaat van belang. Plan een vast moment en neem echt even de tijd voor een toiletbezoek.

Het wordt wat anders als u echt last krijgt: bijvoorbeeld van darmkrampen of een opgeblazen buik. Of als de verstopping langer dan enkele dagen aanhoudt. Als de nood echt aan de man is, kunt u naar laxeermiddelen grijpen.

Is verstopping voor u een bekend vakantieprobleem, overleg dan van tevoren met uw huisarts of apotheek welk middel voor u geschikt is. Het meest onschuldig zijn middelen voor meer en zachtere ontlasting (zemelen en psylliumzaad) of middelen die vocht in de darmen vasthouden (lactulose en lactitol). Voorkom gewenning en gebruik laxeermiddelen niet te vaak en te lang: uw darmen moeten niet verslappen of lui worden.

Spijsvertering

Luieren op vakantie? Daar wordt de spijsvertering ook snel lui van. Beweging – wandelen, fietsen, zwemmen – zorgt ervoor dat de darmen ‘meebewegen’, zodat de spijsvertering soepeler verloopt.

Belangrijker is de juiste voeding. Vezelrijk eten is altijd goed. Vezels vindt u in groenten, fruit, volkorenproducten, aardappelen, muesli, noten, gedroogd fruit (zoals abrikozen of pruimen) en in zemelen.

Bent u in een land waar de bakker alleen wit (stok)brood bakt? Maak dan zelf uw ontbijt vezelrijker met yoghurt en muesli, zemelen of gedroogd fruit. U kunt die ingrediënten ook gemakkelijk in uw koffer meenemen.

Veel vocht is onmisbaar voor de spijsvertering. Drink twee liter water of andere dranken per dag. En als u in een warm klimaat verblijft of als u zemelen gebruikt, mag het nog meer zijn. Zemelen nemen namelijk veel vocht op in de darmen.

Hygiëne

Reist u door Afrika, Zuid-Amerika of Azië, of kampeert of trekt u op een primitieve manier, dan kan de buik makkelijk van slag raken door besmet voedsel of vervuild water. Drink daarom geen kraanwater, koop alleen mineraalwater of andere dranken uit goed afgesloten flesjes of blikjes, en weiger ijsklontjes in uw glas. Die ijsklontjes zijn immers vaak gemaakt van kraanwater.

Geen veilig water voorhanden? Dan liever thee, omdat dit met gekookt water is bereid.

Wat betreft voedsel is het slim om verpakt eten te kopen of om te eten in goedlopende restaurants. Eten van stalletjes op straat kan heerlijk zijn, maar biedt meer gevaar dan eten in een gerenommeerd restaurant. U kunt de gok wagen als besmettelijke waar zoals kip, vis of vlees goed gekoeld is en het eten ter plekke wordt bereid en echt heet wordt opgediend. Geschild fruit, salades of onverpakt schepijs blijven altijd riskant.

Diarree

Bij de een zit de boel verstopt, de ander krijgt juist last van een veel te snelle stoelgang. Maar liefst 30 tot 50 procent van de vakantiegangers krijgt, met name in (sub)tropische landen, last van reizigersdiarree. Een heel vervelende aandoening die de vakantiepret behoorlijk kan bederven.

De remedie is: veel drinken, in de buurt van het toilet blijven en uitzieken. De darmklachten moeten dan in drie tot vijf dagen over zijn. Zo niet, ga naar de dokter. Dat geldt zeker bij bloed en slijm in de ontlasting en/of hoge koorts.

Hét grote gevaar van diarree is uitdroging. Dat kan ontstaan als de diarree heftig is, als u ook nog moet braken of koorts krijgt, als u weinig kunt drinken en als u in een warme omgeving verblijft. U verliest dan niet alleen veel vocht, maar ook mineralen.

Hoe herkent u uitdroging?

U wordt wat suffig, hebt een droge mond, krijgt last van duizeligheid of hoofdpijn, u plast bijna niet meer en uw urine is heel donker van kleur. In dat geval is het zaak zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. En bij twijfel ook, want uitdroging kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals bewusteloosheid, nieraandoeningen en shock.

U kunt veel narigheid voorkomen door ORS (Oral Rehydration Salts) mee te nemen in uw bagage. Dit is een mengsel van zouten en suikers. Opgelost in water zorgt het ervoor dat water extra snel wordt opgenomen
in het lichaam. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. U kunt ORS op reis zelf maken door acht afgestreken theelepels suiker en één afgestreken theelepel zout op te lossen in één liter schoon water.

U moet echt véél drinken bij diarree, in elk geval een groot glas per keer dat u naar het toilet moet. Reizigersdiarree is erg besmettelijk. Krijgt een reisgenoot diarree, wees dan zelf ook extra voorzichtig. Gebruik bijvoorbeeld een apart toilet en drink niet uit dezelfde fles.

Probiotica bij antibiotica

Sommige mensen hebben op vakantie baat bij het gebruik van probiotica. Dit zijn (zuivel)drankjes of voedingssupplementen die een verstoorde darmflora kunnen versterken. Het is wetenschappelijk bewezen dat het zinvol is om bij het gebruik van antibiotica ook probiotica te gebruiken. Ongeveer 20 procent van de mensen die antibiotica gebruikt, krijgt diarree. Probiotica kan dit helpen voorkomen. Probiotica kan in poedervorm mee in de bagage of anders is zuivel met probiotica meestal wel bij de plaatselijke supermarkt te krijgen.

Het gevaar van cruises

Een van de meest bekende veroorzakers van reizigersdiarree is het norovirus. Dit virus verspreidt zich vooral via rauw voedsel dat niet wordt verhit, zoals frambozen en oesters. Dit voedsel is eerder in contact gekomen met vervuild water.

Onlangs promoveerde de epidemioloog Linda Verhoef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op onderzoek naar dit virus. Zij wijst daarbij op het gevaar van cruises. “Cruiseschepen zijn erg bevattelijk voor norovirusuitbraken omdat hier veel mensen samenkomen die elkaar kunnen besmetten. Het aantal uitbraken op cruiseschepen met een nieuwe variant van het norovirus is een voorbode van veel ziektes op het land in de daaropvolgende winter. Cruiseschepen zijn dus een soort antennes voor het oppikken van nieuwe varianten.”

Bron 
  • Plus Magazine