Aangekomen na stoppen met roken

Toen ik rookte, had ik nooit problemen met mijn gewicht. Maar sinds ik 7 maanden geleden gestopt ben, ben ik 3,5 kilo aangekomen. En ik kom nog steeds aan, ondanks dat ik meer sport en minder eet. Het maakt me erg ongelukkig; elke dag sta ik minimaal 2 keer op de weegschaal. Wat kan ik nog doen om mijn gewichtstoename te stoppen?

Ingrid

Hilke Robijn, medisch socioloog   

 

Stoppen met roken geeft een gewichtstoename van zo’n 3-4 kilo bij hetzelfde eetpatroon. Dat komt omdat nicotine de stofwisseling een beetje opjaagt. Als u stopt met roken wordt de stofwisseling weer normaal.

 

Belangrijk is dus dat u nooit méér aankomt dan deze 3-4 kilo. Meer kilo’s aankomen kunnen we niet meer verklaren door het stoppen met roken. U zult dan goed moeten kijken naar uw energiebalans: wat eet u en hoeveel beweegt u? Als u hetzelfde eetpatroon aanhoudt, zult u niet bang hoeven te zijn dat uw gewicht op dit moment nog verder zal stijgen .

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt verder dat we door sporten maar een beetje afvallen, meestal 1-2 kilo in een jaar. Dat is voor veel mensen frustrerend.

Maar het is goed te horen dat u bent gestopt met roken en dat u goed beweegt. Dat levert flinke gezondheidswinst op en is een voorbeeldfunctie voor uw gezin! Ik hoop van harte dat u het volhoudt. 

Verder is het opvallend in uw verhaal dat je je veel zorgen maakt over toename van uw gewicht. U staat tweemaal per dag op de weegschaal. Blijkbaar bepaalt de weegschaal uw stemming en uw gevoel. U bent er een beetje angstig en ongelukkig onder en lijkt er alles voor over te hebben om uw gewicht omlaag te brengen. We noemen dit lijngericht eetgedrag: bent u een paar ons zwaarder dan eet u verder niets die dag, bent u een paar ons lichter dan heeft u bijvoorbeeld een taartje verdient. De weegschaal bepaalt dus uw eetgedrag en daarmee ook uw zelfbeeld en eigenwaarde.

Mijn advies is om dit los te laten. Zet de weegschaal voorlopig in de kast en probeer meer te luisteren naar uw eigen gevoel in plaats van de cijfers op de weegschaal. Zit uw favoriete broek lekker, laat dat dan een meetwaarde voor u zijn. Krijgt u de rits echt niet meer dicht dan is het pas tijd voor maatregelen. Eet wat gezond voor u is en vertrouw op uw lijf! Vindt u dit moeilijk vraag dan hulp. U kunt beginnen er eens met uw huisarts over te praten.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!