Net getest: fysieke ademcoach Moonbird

Ontspanning in een zakformaat

Iemand in kleermakerszit houdt de Moonbird vast in twee handen.
Christine Smeyers - soulstudio.be

In ons drukke bestaan met overvolle schema’s, stress en soms zelfs een tekort aan slaap, vergeten we vaak even stil te staan om adem te halen. De Moonbird, een kleine ademcoach voor in de palm van je hand, kan daarbij helpen. Gezondheidsnet testte het apparaatje uit.

Wetenschappelijk onderzoek op wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mediteren helpt om stress te verminderen, de nachtrust kan verbeteren en burn-out klachten kan reduceren. Mediteren betekent echter niet dat je uren in kleermakerszit moet zitten: met een ademhalingsoefening van een paar minuten kun je de bovengenoemde effecten ook al ervaren. De ademhaling wordt dan rustig, de hartslag neemt af en het brein produceert de hersengolven die ook toenemen vlak voor je in slaap valt.

Begeleiding bij het ademen

Als je het lastig vindt om bewust te ademen, maar ook wanneer je door middel van een ademhalingsoefening uit een stressvolle situatie wil komen of wanneer je niet in slaap komt, kan de Moonbird daarbij helpen. Het is een klein apparaatje in de vorm van een slanke avocado. Wanneer je het schudt en je duim op de sensor legt, zet de Moonbird zich wat uit. Vanaf dan kun je je ademhaling laten begeleiden door de Moonbird: wanneer het apparaatje zich uitzet, adem je in en wanneer het weer krimpt, adem je uit.

Moonbird-app

Wanneer je specifieke klachten ervaart, zoals het moeilijk in slaap komen, kun je via de Moonbird-app een geschikte oefening selecteren. Als je het fijn vindt, is er dan een stem die je begeleidt. Ook is er een module van elf oefeningen van maximaal elf minuten waarin je meer kunt leren over beter en gebalanceerd ademen. Voor mensen met angst zijn er gerichte oefeningen waarin je begeleid wordt bij het ademen door de Moonbird en prettige tips kunt ontvangen. Als je het interessant vindt, kun je via de app ook je hartslag monitoren om te kijken of het in balans is met de ademhaling.

Investering in jezelf

De Moonbird ligt goed in de hand. Door iets fysieks vast te houden en niet simpelweg via een audiofragment op adem te komen, is het voor mij makkelijker om me te focussen. Het past precies in de palm van je hand en voelt fijn aan. De buitenkant van de Moonbird is gemaakt van zacht siliconen en komt in verschillende kleuren. Het bedrijf zelf is Belgisch en het apparaatje wordt ook op de Belgische bodem gemaakt. Prijzig is het wel, maar een investering in jezelf is natuurlijk altijd goed — al helemaal wanneer het om mentale en fysieke gezondheid gaat.

Houvast

De kleine ademhalingscoach is niet zomaar ontworpen. Door artsen, gebruikers, welzijnsinstellingen en onderzoeksinstituten werd en wordt eraan meegewerkt. De bedenkers van Moonbird weten hoe belangrijk het is om een goede ademhaling te hebben, maar hoe makkelijk het ook vergeten of verwaarloosd wordt. Ze bedachten houvast — letterlijk: “Onze missie is eenvoudig: zoveel mogelijk mensen helpen ontdekken hoeveel kracht ze in zichzelf hebben zitten. Gewoon door te ademen.”

Mensen met gemiddeld tot veel ervaring met mediteren en die de ademhaling meer onder controle hebben, zullen misschien niet verrijkt worden met de Moonbird, maar voor wie ontspanning zoekt en daarbij fysieke houvast kan gebruiken, is de Moonbird absoluut aan te raden. Naast het fijne formaat dat prettig in de hand ligt en veelzijdig is in oefeningen in de app, kan het ook een goede, simpele en dagelijkse herinnering te zijn om weer even tot rust te komen. Leg het op je bureau, op tafel of op het nachtkastje en kom helemaal tot rust.

Auteur