Rijp voor een sabbatical?

Een nieuwe richting

Een sabbatical: eindelijk tijd voor uzelf of voor wat u werkelijk wilt. Ruim de helft van werkend Nederland wil graag een lange pauze. Weinigen doen het echt, maar steeds meer. Hoe pakt u zoiets aan?

Barbara werkte tot twee jaar geleden als laborante. "Wil ik dit nog jaren blijven doen?" en "Wat wil ik eigenlijk met mijn loopbaan?", waren vragen die steeds vaker bij haar naar boven kwamen. Ze merkte dat ze vastliep in haar werk. Na lang wikken en wegen hakte ze de knoop door en nam ontslag. Ze wilde nadenken over haar leven, over de richting die ze op wilde en ging op reis.

Waarom een sabbatical?
U heeft financiële middelen nodig en moet een sabbatical zorgvuldig organiseren om het te laten slagen. Maar, het is vooral belangrijk u af te vragen waarom u precies een sabbatical wilt.

Voor veel mensen is het een tijd van bezinning en afstand nemen, met de bedoeling een nieuwe draai aan het leven te geven. Hoewel u natuurlijk niet op reis hoeft te gaan, pakt de verandering van omgeving voor veel mensen wel goed uit.

Reizen relativeert

Barbara nam het vliegtuig naar Ecuador: "Ik volgde er een taalcursus Spaans en reisde vervolgens bijna een half jaar door Ecuador en Peru. Ik ontmoette veel mensen. Velen leven in armoedige omstandigheden en zijn toch gelukkig. Dat relativeert je eigen situatie enorm."

"Verder leerde ik door dingen uit te proberen wat ik interessant en leuk vond. Ik werkte bijvoorbeeld als vrijwilliger op een ecologische boerderij en bij een project voor straatkinderen."Vluchten helpt niet
Loopt u op uw tandvlees en wilt u via een sabbatical een burn-out voorkomen? Het kan heel heilzaam zijn een tijd in een andere omgeving tot rust te komen. Maar zorgt dat ook voor een oplossing van uw persoonlijke problemen?

De grootste valkuil voor mensen met burn-outverschijnselen, is wegvluchten voor hun problemen. Veel oorzaken van stress zijn aan uw persoonlijkheid gebonden. Ze worden lang niet altijd veroorzaakt door de (werk)omgeving.

Verandering van omgeving heeft dan veel minder effect, dan u misschien verwacht. Tijdens de sabbatical blijven uw problemen bestaan en bovendien wordt u er bij terugkomst onmiddellijk weer mee geconfronteerd.

Gebruik een sabbatical dus niet als een vlucht. Als u met burn-outverschijnselen rondloopt, kunt u beter proberen in behandeling te gaan om iets van de stressfactoren weg te nemen.

Start na terugkomst
Na een half jaar kwam Barbara thuis om haar leven weer op te pakken. Dat was echter minder gemakkelijk dan gehoopt. "Ik wilde aan de slag in de ecologische sector, maar wegens gebrek aan werkervaring lukte het niet een baan te vinden.""Naast parttime baantjes in winkels bleef ik nog een half jaar zoeken. Nu werk ik voor een internationaal bedrijf in benodigdheden voor laboratoria. Met deze tussenstap hoop ik op een soortgelijke functie in de ecologische sector."

En dan?
Sta voordat u een sabbatical opneemt goed stil bij de tijd ná uw sabbatical. Wat verwacht u daarvan?

Als u een adempauze nodig had, besef dan wel dat u na terugkeer toch weer in diezelfde omgeving met dezelfde mensen terechtkomt. Wilt u na uw sabbatical uw leven anders gaan inrichten? Realiseer u dan dat uw sabbatical de tijd is om hierover na te denken.

Blijvende verandering
Veel mensen hebben baat bij een sabbatical, zolang de verwachtingen vooraf maar realistisch zijn. Na een geslaagde sabbatical heeft u een beter inzicht in anderen en uzelf, heeft u meer zelfvertrouwen en kunt u beter relativeren.

Allemaal zaken die u helpen voor de volgende stap: een blijvende verandering in uw leven, op welk vlak dan ook, waarin stress minder ruimte krijgt.