5G: kan ik daar wat mee?

Er is steeds meer in de media te horen en zien over 5G: de nieuwste standaard voor mobiel internetten. Maar wat heb je er als gewone consument eigenlijk aan?

Mobiel bellen en internetten gaat van de ene generatie over in de andere. Daar komt dan ook die G(eneratie) vandaan. Dit betekent dat 4G de vierde generatie is en 5G de vijfde en nieuwste. Iedere nieuwe generatie mobiel bellen en internetten komt voort uit allerlei technische verbeteringen. Als gewone consument merk je het verschil vooral aan de snelheid waarmee je kunt internetten.
Hier is een uitgebreid artikel over verschillende kanten van 5G op Plus Online te vinden. Hierin staat onder andere meer over wat 5G precies is en eventuele gezondheidsrisico’s. 

In deze FAQ gaan we in op de praktische kant van 5G. 

Kun je 5G nu al gebruiken?

Ja en nee. Vodafone biedt inmiddels al 5G aan, maar eigenlijk wordt daar het al langer bestaande 4G netwerk voor gebruikt. Met wat aanpassingen is dat geschikt gemaakt voor de techniek van 5G en daarmee iets hogere snelheden dan 4G. Dat kan omdat mobiele providers al een aantal jaren bezig zijn met het in de praktijk uittesten van de 5G techniek.

In werkelijkheid is er nog geen echte 5G mogelijk omdat de frequenties daarvoor half juni 2019 worden geveild door de overheid. Pas daarna kan er ook een 5G signaal vanaf een mobiele telefoon door de ether van en naar een zendmast worden gestuurd.
Mobiele providers proberen voornamelijk uit commerciële overwegingen een nieuwe dienst als 5G zo snel mogelijk aan te bieden. Ze kunnen zich zo profileren als voorloper, zelfs al stelt de dienst in de praktijk nog niet zoveel voor. 

Wat is het voordeel van 5G?

5G zal uiteindelijk een stuk sneller zijn dan 4G. De 3,5 GHz frequentie is daarvoor het belangrijkste onderdeel. Alleen komt die pas september 2022 beschikbaar. Tot die tijd zal de snelheid wat hoger zijn dan 5G maar niet heel veel. Ook biedt 5G meer ruimte voor gelijktijdig gebruik door meer smartphones. Dat betekent minder vertraging bij contact maken en internetten.

Kan ik met mijn huidige smartphone al 5G gebruiken?

Als je niet recent een smartphone met 5G hebt gekocht, is het antwoord nee. Omdat 5G een aparte techniek gebruikt, moet je smartphone daarop gemaakt zijn. Met een 4G smartphone kun je dus geen 5G gebruiken. Er zijn al verschillende 5G smartphones te koop maar die zijn daardoor duurder dan 4G smartphones. Ook heb je een 5G-abonnement nodig bij een mobiele aanbieder. Op dit moment betaal je daar ongeveer €2,50 meer voor per maand dan een zelfde abonnement voor 4G. Bedenk wel dat een hogere datasnelheid ook meer dataverbruik betekent. Dat betekent dat als de snelheid echt een stuk hoger ligt, je sneller aan je datalimiet zal zitten.

Kan ik straks mijn 4G telefoon niet meer gebruiken?

Ooit zal je je 4G smartphone niet meer kunnen gebruiken, maar dat zal nog vele jaren duren nadat 5G officieel is ingevoerd. Net zoals je nu nog steeds 3G kunt gebruiken terwijl 4G al jaren actief is. De eerdere generatie (4G) wordt gewoonlijk gebruikt om mobiel internet te verzorgen als de nieuwste generatie (5G) in je omgeving niet goed genoeg is of niet bestaat.

Heb ik als gewone consument iets aan 5G?

De hoge snelheid over een paar jaar is vooral echt interessant voor mensen die streaming games willen spelen op voldoende snelheid. Voor bijna alle andere toepassingen is het huidige 4G al snel genoeg. Sterker nog: het langzamere Wifi is al snel genoeg. 5G zal vooral nuttig zijn voor het bedrijfsleven in de vorm van privénetwerken voor grote bedrijven.
Het is voor de gewone consumenten niet nodig om nu al een 5G smartphone en abonnement te nemen. Over een aantal jaren zullen consumenten wel langzaam maar zeker naar 5G worden geduwd met standaard 5G abonnementen en 5G smartphones. Tot die tijd kun je gewoon toe met je 4G smartphone.