Belastingvrij uw geld goed nalaten

Getty Images

Niet alleen tijdens uw leven, maar ook ná overlijden kunt u fiscaal aantrekkelijk goede doelen ondersteunen. Zulke giften zijn vrij van successierecht: dat betekent dat het goede doel er geen belasting over hoeft te betalen.

Een goed doel ondersteunen kan op een aantal manieren. Allereerst door een bepaald doel te benoemen tot erfgenaam of mede-erfgenaam. Zo’n instelling ontvangt dan (een deel van) uw nalatenschap. Een andere optie is het legaat: daarbij laat u een geldbedrag (of aandelen, kunstwerk, huis, stuk grond, etcetera) na. De door u begunstigde instelling wordt benoemd tot legetaris.

Tenslotte bieden veel goede doelen de mogelijkheid om een Fonds Op Naam op te richten. Dit kan zowel tijdens uw leven of na overlijden via uw testament. Wel moet u dan een aanzienlijk bedrag schenken, vaak hanteren doelen een drempel van 25.000 of 50.000 euro.
Het werkt zo: u stort geld in een fonds waarmee u een van te voren vastgestelde activiteit (bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek naar een bepaalde ziekte) ondersteunt. Voordeel is dat u zo geen aparte stichting met alle bijbehorende formaliteiten hoeft op te richten: het Fonds Op Naam is geen aparte rechtspersoon, maar wel een apart en zichtbaar onderdeel binnen het te ondersteunen goede doel. Richt u het fonds op tijdens uw leven, dan zijn periodieke giften onbeperkt fiscaal aftrekbaar. Overweegt u een van bovengenoemde mogelijkheden, ga dan naar de notaris voor advies over de benodigde formaliteiten. Soms betaalt een goed doel (een deel van) de notariskosten.

Alleen voor algemeen nut

U kunt alleen nog fiscaal voordelig doneren aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Zo’n ANBI is ‘een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling die als zodanig door de Belastingdienst is aangewezen. Goede doelen kunnen een beschikkingsformulier invullen en worden vervolgens – indien zij aan bepaalde eisen voldoen – aangewezen als ANBI.
Een lijst van alle instellingen aan wie u aftrekbare donaties mag doen vindt u bij de Belastingdienst.

Auteur