Handgeschreven wensen van onze overleden vader geldig?

Begrafenis
Getty Images

Onlangs is onze vader overleden. Hij had een testament gemaakt waarbij wij als de drie kinderen voor gelijke delen de erfgenamen zijn. Wij vonden bij zijn spullen echter ook nog een handgeschreven briefje waarin hij bepaalde sieraden aan mijn zus, de treinenverzameling aan mijn broer en wat historische boeken aan mij toebedeelt. Dit briefje heeft hij echter niet getekend. Is dit nu toch geldig?

Behalve met een testament is het ook mogelijk om bij overlijden zaken uit het bezit met een codicil te vermaken aan bepaalde personen of instellingen (goede doelen). Het betreft dan meestal sieraden en zaken uit de inboedel. Het codicil is een handgeschreven, ondertekend en gedateerd stuk waarin nauwkeurig wordt beschreven wat aan wie wordt nagelaten. Het is belangrijk om er daarbij voor te zorgen dat er geen verwarring over de zaak of de persoon kan bestaan. Wat in ieder geval niet per codicil vermaakt kan worden, is geld of bankrekeningen. Dat kan alleen per testament.

De wet stelt geen maximum aan de waarde die per codicil wordt vermaakt, maar het is verstandig om kostbare zaken per testament te vermaken, zodat er geen onenigheid over kan ontstaan. Niet in de laatste plaats omdat alleen het originele codicil rechtsgeldig is en kwaadwillenden het origineel zomaar kunnen laten verdwijnen; bij testamenten lukt dat niet. U schrijf dat het briefje niet is ondertekend en vermoedelijk zal er ook geen datum op staan. Is het codicil niet ondertekend dan is het nietig (het werkt dan niet). Is het codicil niet met de hand geschreven of ontbreekt de datum, dan kan de vernietiging daarvan worden ingeroepen. In uw geval kan het briefje dus niet worden aangemerkt als een codicil. 

Als u zich als kinderen echter kunt vinden in deze door vader voorgestelde verdeling van genoemde zaken, is er echter weinig aan de hand. U verdeelt deze spullen dan gewoon zoals zeer waarschijnlijk door vader bedoeld is geweest. Wel moet u deze zaken waarderen en bij de verdeling van de rest van de nalatenschap moet dit worden verrekend. Vervelender zou het zijn als u het niet eens bent met elkaar. Omdat geen sprake is van een codicil bent u alle drie gelijk gerechtigd tot deze zaken. Komt u er onderling niet uit, dan zou dit zelfs tot een rechtszaak kunnen leiden. Ik hoop natuurlijk dat het niet zo ver hoeft te komen.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft daarna een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds 2015 is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur