Legaat kleinkind nog niet opeisbaar

Vraag en antwoord

Vraag:

Mijn vrouw is onlangs overleden en wij hadden een testament op de langstlevende met een legaat voor ons kleinkind. Ik heb een dochter en die is na mij de erfgename. Ik heb een koophuis zonder hypotheek. Nu zegt mijn notaris dat mijn kleinkind het legaat, dat mijn kleinkind pas krijgt als ook ik er niet meer ben, op moet geven in box 3 en daar dan boven de dertig duizend belasting over moet betalen; is dat zo? 

Antwoord:

Hier treft u de link aan van een artikel dat ik eerder, namelijk in 2019 heb geschreven voor Plusonline:

Hier kunt u uit opmaken dat de notaris op het punt van het aangeven in box 3 voor het kleinkind gelijk heeft. Het vrijgestelde bedrag is inmiddels echter voor 2021 €50.000. Als uw vrouw dit jaar is overleden, hoeft uw kleinkind dit pas voor het jaar 2022 op te geven; de vrijstelling zal dan vermoedelijk weer iets omhoog gaan. 

U kunt nog overwegen om de eventueel door het kleinkind verschuldigde belasting jaarlijks aan te schenken. 

Ook is het bedrag van de vordering (en de schuld bij u) waarmee gerekend moet worden afhankelijk van de rente die daar wel of niet over moet worden gerekend. 

N.B. Wellicht ten overvloede merk ik nog het volgende op.

Voor wat betreft de afwikkeling van de nalatenschap van uw vrouw, is het van belang dat in elk geval een goede boedelbeschrijving wordt gemaakt zodat de vordering van uw dochter juist wordt vastgesteld. Ook kan er mogelijk nog iets over de rente worden afgesproken, hetgeen nu of juist bij uw overlijden tot besparing van erfbelasting kan leiden. 

Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.