'Rouw nog niet hoog op politieke agenda'

Rouwverwerking
Getty Images

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat worstelt met rouwklachten gestegen. De politieke aandacht voor rouwproblematiek blijft vooralsnog achter.

Lees ook: Nieuwe website helpt bij omgaan met rouw

Het aantal mensen dat worstelt met complexe rouwklachten is de afgelopen jaren gestegen, voornamelijk door een gebrek aan sociale steun tijdens de coronacrisis. Dit heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt, waaruit recente CBS-gegevens blijken dat werknemers vaak langer dan een week niet kunnen werken na het verlies van een dierbare.

Hoewel het CNV al lange tijd moeizame onderhandelingen voert over wettelijk rouwverlof, neemt het kabinet weinig haast in deze kwestie. Demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip heeft onlangs verklaard dat deze kwestie wordt doorgeschoven naar het volgende kabinet. Het is echter twijfelachtig of dit onderwerp hoog op de agenda zal staan bij het nieuwe kabinet, gezien slechts vier partijen expliciet rouwverlof noemen in hun verkiezingsprogramma (betaald of wettelijk).

Dit zijn de politieke partijen die rouwverlof noemen:

- ChristenUnie: "Voer rouwverlof in. Bij de verdrietige omstandigheid van het verlies van een dierbare, krijgt iedere werknemer tijd en ruimte om te rouwen en te zorgen. Hiervoor komt een week rouwverlof."

- SGP: "Concreet wil de SGP: (...) een wettelijk recht op rouwverlof"

- Partij voor de Dieren: "We voeren betaald mantelzorgverlof en betaald rouwverlof in."

- GroenLinks/PvdA: "Werknemers krijgen recht op twee weken betaald rouwverlof wanneer het een eerstegraads familielid betreft."

Worstelt u ook met het verlies van een dierbare? Voor meer informatie over rouwverwerking, kijk op www.rouwinformatie.nl

Auteur