PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Wie erft wat zonder testament?

Als iemand overlijdt en er is geen testament, wijst de wet erfgenamen aan. Maar wie zijn dat en in welke volgorde?

Het wettelijk erfrecht kent vier groepen. Is er een nabestaande in de eerste groep, dan geldt deze als erfgenaam. De personen in de andere groepen komen dan niet meer in aanmerking. Als er niemand is in de eerste groep, zijn de personen in de volgende groep de erfgenaam, en zo gaat dat verder.

 

De groepen zijn:

  1. Eerste groep: de echtgenoot of echtgenote (niet van tafel en bed gescheiden) en de kinderen; daarna eventuele kleinkinderen.
  2. Tweede groep: de ouders tezamen met broers en zussen van de overledene; daarna ooms en tantes; daarna neven en nichten.
  3. Derde groep: de grootouders; daarna oudooms en -tantes; daarna achterneven en -nichten.
  4. Vierde groep: de overgrootouders.

Alleen familie erft

Om volgens het nieuwe erfrecht te kunnen erven, moet er een familierechtelijke relatie zijn. Daarbij doet het er niet toe of iemand ook de biologische vader is. Heeft hij een kind als het zijne erkend, dan is er sprake van een familierechtelijke relatie.

Ouders erven ook

Als de overledene alleenstaand is, geen (klein)kinderen en geen testament heeft, erven de ouders, broers en zusters. Iedere ouder krijgt in deze situatie (minstens) een kwart van de nalatenschap. Stel dat beide ouders nog leven en dat de overledene een broer en zus heeft, dan krijgt ieder van hen 'n gelijk deel (een kwart per persoon). Zijn er meer erfgenamen, dan erven de ouders per persoon een kwart; de anderen krijgen de rest van de nalatenschap. Als de overledene geen broers heeft en de ouders zijn de enige nabestaanden, krijgen zij ieder de helft van de hele nalatenschap.

Als een erfgenaam al is overleden

Het kan gebeuren dat een erfgenaam eerder overlijdt dan de erflater (degene die bezit nalaat). Indien de overleden erfgenaam zelf ook weer erfgenamen heeft, erven zíj van de erflater.
Dit heet plaatsvervulling. Deze plaatsvervulling gaat door tot in de zesde graad. Schoonfamilie komt niet in aanmerking voor erven of plaatsvervulling. Wilt u de schoonfamilie laten erven, dan kan dat alleen via een testament. Een bijzondere positie is in het erfrecht verder uitgebouwd voor de langstlevende .
Als langstlevende partner mag u 'ongestoord voortleven': u hebt de beschikking over het vermogen en uw kinderen krijgen een vordering op hun deel.

Wat is een erfenis?

De waarde van een erfenis is de som van alle bezittingen min de schuld. Bezittingen zijn alle zaken die je in geld kunt uitdrukken, zoals een schilderij of bankrekening. Schuld is bijvoorbeeld een nog openstaande hypotheek of persoonlijke lening. De erfenis heeft alleen betrekking op de bezittingen en schulden van de overledene. Als deze in gemeenschap van goederen was getrouwd, is de erfenis die hij nalaat de helft van de waarde van de gemeenschap van goederen.

Handig om te weten

Is er sprake van een geregistreerd partnerschap en komt uit die relatie een kind voort, dan moest de vader in het verleden dit kind alsnog erkennen om het zijn wettelijk erfgenaam te maken. Nu is dit niet meer nodig.
Erft een minderjarig kind van zijn ouder die overleden is, dan is de langstlevende ouder automatisch de wettelijk vertegenwoordiger. Als beide ouders zijn overleden, wordt een voogd toegekend.

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Mw.J.Kroos (niet gecontroleerd) op ma, 9-10-2017 - 14:00

Mijn moeder is 6 jaar geleden overleden ,ze had alleen maar schuld ik ben haar dochter en betaald al sinds zij dood is een klein bedrag in de maand omdat ik geen geld genoeg heb,krijg 617,00 Aow per maand en moet 30,00 euro betalen aan die schuld per maand en ook nog aan derde omdat zij ook geen uitvaart verzekering had,heb alles even stop gezet want ik kan niet meer betalen maar moet wel,zijn ook allemaal kosten bij gekomen weet niet meer wat ik moet doen

Door Ed van den Corput (niet gecontroleerd) op do, 28-9-2017 - 09:36

Wat als twee mensen al 16 jaar samenwonen en de man overlijd , heeft deze partner dan ook rechten

Door vera.ammerlaan@... (niet gecontroleerd) op wo, 27-9-2017 - 12:06

maar hoe zit het als je voor de 2de keer trouwt, je zelf 2 kinderen hebt uit een vorige relatie, maar de desbetreffende partner niet. Je bent wel in gemeenschap van goederen getrouwd.

Door Irene (niet gecontroleerd) op di, 26-9-2017 - 12:26

Al 30 jaren leef ik, tot mijn grote verdriet, in onmin met mijn zoon. Zo ook mijn dochter en schoonzoon leven in onmin met hem. Mijn zoon en zijn vrouw heeft het financieel enorm goed,terwijl mijn dochter en schoonzoon toch heel hard moeten werken voor hun 5 koppige gezin. Moet ik nu echt, volgens het Nederlands Erfrecht mijn zoon meenemen in mijn testament. Niet dat ik een enorm rijk persoon ben, maar toch!
Ik zou dit heel moeilijk vinden, aangezien ik weet dat je kinderen niet kunt onterfen.

Door Manders (niet gecontroleerd) op ma, 25-9-2017 - 19:19

Eigenlijk heb ik een vraag. Hoe zit het als er wel een testament is maar erfgenaam is eerder overleden dan de erflater?

M.vr.gr.

Door diiana de wit (niet gecontroleerd) op ma, 25-9-2017 - 16:53

Wij zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Tweede huwelijk.
Beiden hebben we twee volwassen kinderen en 1 kleindochter.
Stel dat een van ons komt te overlijden hoe zit dat dan met de huwelijkse voorwaarden. Krijgen de stiefkinderen ook hun deel van hun eigen ouder. Lijkt mij niet dat ze recht hebben op een deel van de stiefouder?? Wij hebben geen spaargeld, hypotheek of aandelen. Puur alleen meubilair en audio en natuurlijk de lijfsieraden die wij regelmatig uitwisselen zoals kettinkjes en armband. Hoe zit het dan daarmee?