Wie heeft recht op de legitieme?

Mijn oudere zus is onlangs op 64-jarige leeftijd overleden. Zolang ik haar ken, heeft zij altijd gezegd: “als mij iets overkomt, is alles voor jullie”. Daarmee bedoelde zij dan mijn jongere broer en mij.

Mijn zus had geen kinderen, was niet getrouwd en had geen samenlevingscontract. Nu geeft mijn jongere broer aan dat onze zus haar testament enkele jaren geleden heeft gewijzigd en dat hij (mijn jongere broer) nu de enige erfgenaam is. Dit geloof ik op zich onvoorwaardelijk. Maar mijn vraag is: heb ik nu alsnog recht op een legitieme portie?

Hartelijk dank voor uw vraag. Omdat uw overleden zus geen kinderen had, was zij vrij om aan een ieder die zij wilde haar erfenis na te laten. Alleen kinderen hebben namelijk recht op een legitieme portie. U als broer dus niet. 

Ik maak uit uw vraag op dat uw zus mogelijk een vriend(in)/partner had. Nu deze eventuele vriend(in)/partner niet in het testament van uw zus wordt genoemd, heeft ook hij/zij geen erf- of andere rechten volgens de wet. Als zij samenwoonde met deze vriend(in)/partner bestaat er mogelijk nog een woonrecht voor een beperkte periode van zes maanden. Mocht u twijfelen aan de mening van uw jongere broer over het testament en wil uw broer geen inzage geven, vraag dan de notaris die het testament heeft gemaakt naar de inhoud.

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.