Een haag planten

Een haag kan het best worden geplant in het najaar of in het vroege voorjaar. Volg deze stappen voor het beste resultaat.

Stap 1
Een haag om de tuin komt meestal langs de erfafscheiding te staan. Meet van tevoren goed uit waar deze ligt. Houd er ook rekening mee dat de haag breed zal uitgroeien. Houd dus voldoende afstand van het aangrenzende perceel.

Stap 2
Informeer de buren vooraf over de plannen en maak afspraken over het onderhoud van de heg aan hún zijde. Bedenk dat elk takje dat over de tuingrens steekt, door de buren mag worden afgeknipt.

Stap 3
Laat een heg nooit (veel)hoger worden dan de in het bestemmingsplan vastgelegde maximale hoogte voor een schutting.

Missing media-item.

Stap 4
Welke haagplant wordt het? Snelle, groenblijvende groeiers zijn coniferen. De bekendste soort is Cupresso-cyparis leylandii. Een andere haagconifeer is de levensboom (Thuja occidentalis). Een snelle groei betekent ook: vaak snoeien.

Venijnboom (Taxus baccata) groeit daarentegen langzaam. Hulst (Ilex aquifolium) is geschikt als ondoordringbare haag. Heel mooi is de laurierkers (Prunus laurocerasus) waaraan in het voor- of najaar geurende, witte bloemen verschijnen. Glansmispel (Photinia) wordt steeds meer als een wat lossere haagplant toegepast; het schitterende, dieprode blad geeft een heel eigen sfeer.

Bladverliezende hagen zijn: beuk (Fagus sylvatica), meidoorn (Crataegus), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), haagbeuk (Carpinus betulus) en veldesdoorn (Acer campestre).

Stap 5

Schaf de gewenste planten aan bij een kweker of in het tuincentrum en informeer daar hoe ver de struiken uit elkaar moeten staan om een goede haag te vormen.

Stap 6

Span een lijn waar de haag moet komen.

Missing media-item.

Stap 7
Maak de grond tot op tenminste 60 cm diep los door hem om te spitten en graaf een geul. De breedte daarvan wordt bepaald door de plantensoort, of de plant in een enkele of dubbele rij aangeplant wordt en of de planten een kluit hebben. Voor een enkele rij is een breedte van 50 cm voldoende, voor een dubbele rij 80 cm. Met kluit is een breedte van 80 tot 100 cm nodig. Deponeer de opgegraven aarde in hoopjes aan weerszijde van geul. Verwijder onkruid en stenen.

Stap 8
Maak met een riek de grond in de geul los en controleer de diepte aan de hand van de plantdiepte. Plant de haag nooit dieper dan de planten op de kwekerij hebben gestaan. Houd er rekening mee dat er nog een laag compost van 10 cm dik in de geul komt.

Stap 9
Leg een 10 cm dikke laag compost in de geul – de haag moet lange tijd teren op deze voedingsbodem.

Stap 10

Plaats de planten op de juiste afstand in de geul. Bij kluitgoed kan de jutezak om de kluit blijven. Maak wel de knoop los die om de stam is gelegd. De jutezak rot na verloop van tijd weg.

Schep de eerder verwijderde aarde rond de wortelkluiten en stamp deze licht aan, zodat de planten stabiel staan. Meng eventueel wat mest door de grond.

Missing media-item.

Stap 11
Geef de planten flink wat water. Hierdoor zakt de aarde tussen de wortels. Blijf de eerste weken regelmatig water geven.

Stap 12
Nu is het tijd voor een lichte snoeibeurt. Te ver uitstekende takken worden ingekort. De plant wordt sneller vol wanneer van alle takken het topje wordt afgeknipt.

Lees ook de andere artikelen in onze Tuinspecial:

  • Aanleg van terrassen en paden
  • Bodembedekkers
  • Bollen in potten
  • Hoe gebruikt u borderbakken?
  • Zelf compost maken
  • Een border aanleggen
  • Een getuinde heg maken
  • Grond verbeteren
  • Hanging baskets
  • Minivijver van beton
  • Planten verpotten
  • Schutting plaatsen
  • Sfeerverlichting voor in de tuin
Auteur 
Bron 
  • Plus Tuinspecial