Tuinplant van de maand: Sneeuwbal

Viburnum tuinplant van de maand februari

Ook als de winter zacht is, brengt Viburnum sneeuwvlokken in je tuin. En is het toch ijs- en ijskoud, dan blijft deze tuinplant mooi groen. Zet de Viburnum (Sneeuwbal) nu in een pot op een mooi plekje in de tuin, in de lente kun je hem in de volle grond zetten

Trossen geurende bloemen
Viburnum is een veelzijdige heesterfamilie. Er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal verliezen. Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart wit-roze bloemen in trosjes aan de kale takken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire combinatie. Hoe later de bloei, hoe groter de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen die graag door vogels worden gegeten. Eigenlijk heeft de plant maar één minpuntje: de bessen zijn voor mensen niet eetbaar.

Zo doet-ie het goed
Sneeuwbal kan zowel in de volle grond als in kuipen, bakken en potten worden gezet. Kies wel een lichte plek want Sneeuwbal is minder geschikt voor schaduwrijke locaties. Ook kan hij niet goed tegen koude, harde wind, dus kies een beschut plekje. Met wat plantenvoeding op zijn tijd blijft de plant sterk en gezond en dat resulteert weer in optimale bloei. Uiteraard niet vergeten om in droge perioden water te geven.

Meer informatie over Sneeuwbal en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl