14 voedingsmiddelen die urineverlies verergeren

Dit eet en drink je liever niet (te vaak) bij een overactieve blaas

Getty Images

Een overactieve blaas is geen pretje. Maar wist je dat sommige voedingsmiddelen die blaas nog extra triggeren? Veertien voedingsmiddelen je eigenlijk beter kunt mijden bij een overactieve blaas.

Bij een overactieve blaas krijg je plotseling aandrang om te plassen en kun je je urine niet ophouden tot je bij het toilet bent. Je blaasspieren trekken onverwacht samen waardoor er urine uit je blaas wordt geperst. Het wordt ook wel urge-incontinentie of aandrangincontinentie genoemd. En sommige voedingsmiddelen verergeren het probleem. Wij zetten ze op een rijtje en geven tips om uit te vinden welk eten voor jou geen problemen geeft. Bedenk wel: je kunt gevoelig zijn voor verschillende producten en/of voedingsmiddelen en dit kan ook verschillen van persoon tot persoon. Daarom is het van belang om je 'triggerfoods' - de voedingsmiddelen die bij jou een opleving van de de symptomen veroorzaken - te herkennen. Want wellicht kun jij sommige voedingsmiddelen wél gewoon eten, als je dat met mate doet.

1. Frisdrank en bubbels

Koolzuurhoudende dranken kunnen een gevoelige blaas irriteren. Als je een overactieve blaas hebt, is het dus verstandig om frisdrank met mate te drinken en liever helemaal niet. Champagne en mousserende wijn hebben overigens hetzelfde irriterende effect op de blaas, niet alleen vanwege de bubbels maar ook vanwege de alcohol.

2. Koffie en thee

Koffie, thee (in mindere mate), energiedrankjes, cola en chocolademelk: ze bevatten allemaal cafeïne en dat irriteert je blaas. De cafeïne zorgt namelijk voor meer afvalstoffen in je urine die je blaas graag wil lozen. Ook vermindert cafeïne de productie van vasopressine. Dit is een hormoon dat jouw nieren laat weten dat er meer water naar het lichaam toe moet, in plaats van het meteen naar de blaas te sturen. Een verminderde aanmaak ervan zorgt dus dat er meer vloeistoffen naar de blaas worden afgevoerd. Tenslotte is de aciditeit van cafeïnehoudende dranken vrij hoog, en die zuren vindt je blaas ook niet echt fijn. Heb je last van een overactieve blaas? Beperk dan de inname van dit soort dranken en ga over op decafé, kruidenthee zonder citrus (zie punt 4) of koffie die laag in zuren is, zoals dark roast uit Colombia.

3. Chocolade

Helaas: ook in chocolade zit cafeïne. En hoe puurder de chocolade, hoe meer cafeïne.
 
Cafeïne per 30 gram

  • Pure chocolade (70-85%): 22,7 milligram cafeïne
  • Pure chocolade (45-59%): 12,2 milligram cafeïne
  • Tussen melk en puur in (vaak in snoep en koek): 17,6 milligram cafeïne
  • Melkchocolade: 5,6 milligram cafeïne
  • Witte chocolade: 0 milligram cafeïne

4. Citrusvruchten

Sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen... ook citrusvruchten bevatten zuren die de blaas kunnen irriteren en je plasaandrang vergroten. Het sap van deze vruchten heeft overigens een soortgelijk effect. Niet iedereen heeft hier evenveel last van, maar je zou eens kunnen kijken wat het effect is als je citrusfruit mijdt.

5. Ananas en druiven

Voor ananas geldt hetzelfde als voor citrusvruchten: ook deze vrucht bevat zuren die de blaas irriteren. Ook druiven, cantaloupe meloen, nectarines, papaya, dadelpruimen, passievrucht, sterfruit, kiwi's en aardbeien staan op de rode lijst van het Blaascentrum. Evenals gedroogd fruit met conserveringsmiddelen. Natuurlijk heeft niet iedereen hier evenveel last van en fruit is ook gezond. Heb je het idee dat bepaald fruit zorgt dat je vaker moet plassen? Probeer dat dan eens een tijdje te mijden en kijk of het helpt. Appels, peren, watermeloen en blauwe bessen kun je overigens probleemloos eten en ook perziken, pruimen, kersen, vijgen, frambozen, abrikozen en bananen geven meestal geen problemen.

6. Tomaten(ketchup)

Tomaten, maar ook producten waarin tomaten verwerkt zijn, zorgen dat je aandrang groter wordt, want ook hierin zitten die beruchte zuren. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen tomaten eten kunt, maar spaghetti met tomatensaus wegspoelen met sloten koffie of jus d'orange is dus geen goed idee. Ook ketchup of chili eet je liever met mate.

7. Cranberry's

Cranberry's staan erom bekend dat ze kunnen ondersteunen bij het voorkomen van blaasontsteking en urineweginfecties. Ze bevatten echter ook zuren, wat betekent dat ze problemen kunnen veroorzaken voor mensen met aandrangincontinentie.

8. Alcohol

Wie alcohol drinkt weet: je gaat er vaker van plassen. Maar dat niet alleen: alcohol verstoort ook het signaal naar de hersenen dat aangeeft wanneer de blaas geleegd moet worden. Matigen met alcohol is sowieso verstandig, maar als je last hebt van een overactieve blaas is het beter het helemaal niet te drinken of de consumptie ervan sterk te minderen.

9. Specerijen

Veel specerijen bevatten zuren of andere stoffen die de blaas kunnen irriteren. Denk aan cayennepeper, kruidnagel, chilipoeder en currypoeder. Ook mosterd, paprika en rode peper staan op de 'liever niet' lijst van het Blaascentrum. Het is een kwestie van uitproberen om te zien wat het effect op je blaas is. Je eten op smaak brengen kan wel met knoflook, tijm, dragon, rozemarijn, oregano, koriander, dille, venkel, karwijzaad, basilicum en - in mindere mate - zout.

10. Suiker en zoetstoffen

Letten op je suikerinname is voor iedereen goed, maar zeker voor mensen met aandrangincontinentie. Toegevoegde suikers, honing en zoetstoffen kun je beter mijden als je een overactieve blaas hebt, omdat ze je symptomen kunnen verergeren.

11. Rauwe uien

Rauwe uien kunnen de symptomen van een overactieve blaas verergeren. Van gebakken uien zul je minder last hebben. Of stap over op sjalotjes; die zijn milder voor je blaas.

12. Kaas

Sommige mensen merken dat hun klachten verergeren door bepaalde kaassoorten. Het gaat dan met name om blauwe kazen, brie, camembert, cheddar, Edammer, Emmenthaler, Gruyère, Roquefort, Stilton, belegen kaas, komijnekaas, geitenkaas en bewerkte kazen. Dit lijkt veel, maar gelukkig heeft niet iedereen er last van. Ook hier is het een kwestie van uitproberen of en zo ja wat bij jou problemen geeft. Mozzarella, cheddar, jonge kaas, fetta, ricotta, roomkaas en cottage cheese kun je sowieso probleemloos eten. Sojakaas en ook sojamelk staan overigens op de rode lijst van het Blaascentrum.

13. Smaakversterkers

Sojasaus, worchestersaus, azijn... Let erop dat je er niet teveel van neemt, want ze kunnen aandrangincontinentie verergeren. Ook in mayonaise zitten zuren die de blaas kunnen irriteren, dus eet het met mate.

14. Bewerkte voeding

Dat koken zonder pakjes en zakjes beter is voor iedereen staat buiten kijf. Vers en onbewerkt eten is altijd te verkiezen boven bewerkte voeding. Koop je toch een pakje of zakje, check dan vooral het etiket. Kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen negatief effect op je blaas hebben. Denk aan stoffen als monosodium glutamate (MSG) en benzylalcohol (E1519).

Nog wat tips

  1. Houd een dagboek bij terwijl je met het experimenteren met de verschillende voedingsmiddelen bezig bent. Het is mogelijk dat je na een paar minuten last krijgt maar het kan ook uren duren voordat je wat merkt.
  2. Wees niet bang voor eten. Eten moet iets plezierigs blijven waar je je op verheugt. Je kunt heel wat lekkere dingen eten die een aangename werking hebben op je blaas en je kunt experimenteren met de voeding hierboven. Soms kun je zelfs zonder problemen iets eten dat bekend staat als niet blaasvriendelijk. De beloning voor al je moeite is dat de symptomen milder worden.
  3. Probeer verschillende merken uit. Per merk kan de samenstelling van het product verschillen. Zo kun je bij het ene merk wel problemen krijgen en met het andere niet.
Auteur 
Bron 
  • WebMD
  • Voedingscentrum
  • Blaascentrum