Blijf niet rondlopen met endometriose

Niet alle pijn hoort bij een menstruatie

Getty Images

Veel vrouwen hebben elke maand last van ongemakken tijdens de menstruatie. Niets om u zorgen over te maken. Maar soms is er iets meer aan de hand. Het kan zijn dat u dan last hebt van endometriose.

'Tja, je bent nou eenmaal een vrouw.' Wie veel last heeft tijdens haar ongesteldheid zal dit vaak gehoord hebben. Er zit een kern van waarheid in. Een beetje ongemak rond uw menstruatie is namelijk volkomen normaal.

Normale menstruatie

Wat gebeurde er ook alweer elke maand in uw baarmoeder? Door de maand heen wordt er slijmvlies in uw baarmoeder opgebouwd, waar een bevruchtte eicel zich in zou kunnen nestelen. Wanneer dit niet gebeurt en u dus niet zwanger bent, breekt het lichaam deze slijmlaag weer af. U wordt ongesteld.

Met deze bloeding worden de resten van het slijmvlies afgevoerd. Hierdoor, en door alle hormoonschommelingen in uw lichaam, krijgt u wel eens wat kramp en hoofdpijn. Tot zover is er niets aan de hand.

Heftige klachten

Maar sommige vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid zoveel last, dat ze amper meer uit bed kunnen komen. Of ze moeten veel pijnstillers slikken om nog gewoon te kunnen functioneren. Wanneer u zulke heftige klachten hebt tijdens uw menstruatie, zou het kunnen zijn dat u endometriose heeft. Endometriose is een chronische ziekte die naar schatting bij 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase in meer of mindere mate voorkomt. Naast pijn hebben veel vrouwen met endometriose ook problemen met hun vruchtbaarheid.

Verklevingen

Wat is endometriose precies? Wanneer u ongesteld wordt, wordt het baarmoederslijmvlies met bloed via uw vagina afgevoerd. Ook komt er een beetje bloed via de eileiders in uw buikholte. Normaal gesproken wordt dit afgebroken en opgeruimd door uw lichaam. Maar er zitten in dat bloed ook stukjes baarmoederslijmvlies, die nu ook in uw buikholte komen.

Deze restjes slijmvlies kunnen hier vast blijven plakken en gaan groeien. Zo kan er baarmoederslijmvlies gaan groeien in, of aan de buitenkant van, uw eierstokken en in het buikvlies van je bekkenholte. Dit noemen ze verklevingen. Er kunnen zelfs cysten ontstaan in uw eierstokken, endometrionen. Deze ophopingen van oud bloed worden door hun kleur ook wel chocoladecysten genoemd.

Hoeveel klachten endometriose geeft, is per vrouw heel verschillend. Sommige vrouwen hebben veel verklevingen, maar merken daar weinig van. Anderen hebben veel pijn door een kleine verkleving. Het hangt er vanaf waar de endometriose zich bevindt.

Pijn

Bij endometriose kunt u last krijgen van pijn bij het plassen, menstrueren, vrijen en bij de ontlasting. Als u last heeft van deze klachten kan dat wijzen op endometriose. Maar dat hoeft niet per se. Zulke pijnen kunnen namelijk ook het gevolg zijn van een soa, blaasontsteking of aambeien.

Het is voor een arts dan vaak ook moeilijk om endometriose vast te stellen. Omdat endometriose niet herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.

Naar de dokter

Omdat endometriose zulke vage klachten geeft, is het verstandig u goed voor te bereiden op een doktersbezoek. De arts zal zijn best doen om u te helpen. Maar omdat veel gezonde vrouwen met soortgelijke klachten komen, zal hij misschien eerder geneigd zijn om u een pijnstiller te geven en het af te wachten.

Schrijf voor uzelf alvast wat dingen op: hoe vaak bent u ongesteld, hoe heftig zijn de bloedingen, hoeveel dagen bent u ongesteld? Hou ook een tijd lang bij in welke situaties u pijn hebt en waar. Leg hier een dagboekje voor aan. Wees vooral eerlijk, ook al geneert u zich misschien voor uw klachten. Alleen dan kan een huisarts u goed helpen.

Behandeling

De behandeling van endometriose is voornamelijk gericht op het onderdrukken van de cyclus. U zou verergering dan kunnen voorkomen door aan de pil te gaan en vaker een stopweek over te slaan.

In veel gevallen is het niet nodig om in te grijpen. Na de overgang gaat het vanzelf over. Alleen wanneer een behandeling de klachten vermindert of wanneer u zwanger wilt raken en dit door de endometriose niet lukt, wordt er een behandeling gestart. Dit kan met medicijnen of de pil. Er wordt dan minder baarmoederslijmvlies opgebouwd en hierdoor heb je minder last van pijn.

Soms worden er met een kijkoperatie cysten weggesneden en alleen in extreme gevallen kan het nodig zijn om de baarmoeder of eileiders te verwijderen.

Zoek lotgenoten

Wanneer u last heeft van endometriose kunt u soms op veel onbegrip stuiten bij anderen. Ze denken misschien dat u zich aanstelt; iedereen heeft wel eens buikpijn. Ook komen vrienden met goedbedoelde adviezen, waar uniets mee kan. In zo'n geval kan het fijn zijn om met lotgenoten te praten.