'Menstruatieklachten belemmeren dagelijks functioneren'

Een derde van de vrouwen met menstruatieklachten geeft aan dat ze niet optimaal kunnen functioneren tijdens hun menstruatie. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog Bertho Nieboer en collega's van het Radboudumc.

De onderzoekers van het Nijmeegse ziekenhuis voerden een groot landelijk onderzoek onder ruim 42.000 vrouwen uit naar de impact van menstruatieklachten op het dagelijks functioneren. Door middel van een vragenlijst werden diverse aspecten van menstruatiegerelateerde problemen geïnventariseerd en ook het effect van menstruatieklachten op het dagelijks functioneren.

Menstruatiepijn

Van alle vrouwen die de vragenlijst invulden, gaf 85 procent aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn. Daarnaast gaf ruim 70 procent van de vrouwen aan last te hebben van psychische klachten en vermoeidheid rondom de menstruatie. Ongeveer één op de drie vrouwen gaf aan dat ze tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden, zoals werk of taken thuis, volledig uit kunnen voeren.

Minder dan de helft van de vrouwen gaf aan open te zijn tegen familie of vrienden over hun menstruatieklachten als ze hun dagelijkse bezigheden moesten aanpassen.

De onderzoekers geven aan dat de cijfers met enige terughoudendheid geïnterpreteerd moeten worden, vanwege het feit dat vrouwen die klachten ervaren wellicht eerder geneigd zijn om deel te nemen aan een dergelijk onderzoek. "Maar de omvang van dit onderzoek, het grootste in zijn soort, geeft wel aan dat het onderwerp erg relevant is."

Meer openheid

Ze pleiten dan ook voor meer openheid en sociale dialoog. Daarnaast vinden de onderzoekers dat er meer publieksinformatie moet komen over onderliggende oorzaken van menstruatieproblemen en meer kennis bij (huis)artsen over de impact van menstruatiegerelateerde klachten. Mede hierdoor kunnen aandoeningen als endometriose hopelijk sneller worden opgespoord.

De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Obstetrics & Gynecology.

 

Bron(nen):