Hoofdpijn bij landing

Ik, vrouw van 61, krijg als we landen bij een vliegreis altijd verschrikkelijke hoofdpijn, achter en boven mijn oogkassen. De pijn is zo heftig dat mijn ogen erg gaan tranen en mijn neus gaat lopen. Dit duurt tot na de landing, waarbij ik mijn gezicht amper kan aanraken. Ik word niet misselijk en na verloop van tijd trekt het weer weg. Ik heb het gevoel of mijn hoofd uit elkaar spat, zoveel druk. Ik zou graag willen weten wat dit is en wat ik eraan kan doen.
vrouw, 61 jaar

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De symptomen die u beschrijft, lijken het meest op clusterhoofdpijn. Die is doorgaans eenzijdig en komt in 'clusters', dat wil zeggen een aantal aanvallen achter elkaar. De oorzaak van clusterhoofdpijn is niet goed bekend. Gedacht wordt aan vaatverwijding, waardoor zenuwen onder druk komen te staan.
Clusterhoofdpijn behandel je in grote lijnen met dezelfde middelen als migraine. U kunt de huisarts vragen u een paar tabletten imigran of een verwant middel voor te schrijven wanneer u gaat vliegen. Dat lijkt mij de meest pragmatische aanpak als u er anders nooit last van hebt.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!