6 tips om uw computer sneller te maken

Getty Images

Wachten, wachten, wachten... bent u het wachten beu? Met deze tips kunt u uw computer weer wat sneller maken.

Wachten totdat Windows is opgestart, wachten tot uw programma laadt, wachten op uw browser. Het zou mooi zijn als we die wachttijden eens wat konden verkorten. Overweeg het volgende:

1. Speur naar malware en verwijder het

Malware is een soort kapstokterm voor allerlei soorten kwaadwillende software. Het bestaat in verschillende vormen: virussen (hinderen de normale functionaliteit van uw computer) , spyware (gluurt naar en steelt uw bestanden), en adware (toont vervelende advertenties). Deze zijn tevens de nummer 1 reden voor een vertraagde computer! Wij raden de volgende gratis programma’s aan om deze problemen te verhelpen:

Malwarebytes Anti-Malware

Avast

2. Installeer een betere browser

Veel mensen met oudere versies van Windows gebruiken standaard Internet Explorer, de ‘browser’. Het programma waarmee u op het internet gaat. En die browser Internet Explorer heeft een lange geschiedenis van slechte prestaties en beveiligingslekken. De huidige browser van Windows 10, ‘Edge’, doet nauwelijks onder voor alternatieve varianten als Google Chrome en Mozilla Firefox. Die kunt u zonder problemen gebruiken. Heeft u nog geen Windows 10, dan raden we aan om voor één van de alternatieven te kiezen. De redactie gebruikt zelf Google Chrome en beveelt die van harte aan.

3. Ruim uw register en cachebestanden op met CCleaner

CCleaner is een handig programma waarmee u oude programma's kunt verwijderen, de gedownloade bestanden van uw computer kunt opschonen en het register (een soort bibliotheek waar alle programma's op uw PC worden vermeld) kunt bijhouden. Het loont vooral de moeite om eens door uw programma's heen te lopen en te zien wat u nou echt wel en niet nodig heeft. Via CCleaner kunt u ook aanpassen welke programma's samen met Windows opstarten. Misschien wilt u wel niet dat muziekprogramma's als Spotify direct op uw scherm verschijnen als u inlogt? Met CCleaner kunt u dit allemaal uitzetten.

Verwijder ook vooral 'leuke toolbars' die uw browser vervuilen, die vertragen de boel enorm en zitten vaak vol spyware.

SeniorWeb heeft onlangs een up-to-date artikel uitgebracht waar dieper wordt ingegaan op de functionaliteiten en mogelijkheden van CCleaner. Dat is hier te lezen.

4. Stuurprogramma’s updaten

Alle onderdelen en randapperatuur van uw computer, zoals de videokaart, muis,  printer en meer hebben een eigen stuurprogramma, een driver genoemd. Er worden regelmatig nieuwe, bijgewerkte versies van die programa’s uitgebracht! Er zijn betaalde programma’s die automatisch voor u het internet afstruinen naar updates, zoals DriverAgent, maar u kunt natuurlijk zelf ook even de websites van de fabrikanten van uw hardware en randapperatuur bezoeken.

5. Harde schijf defragmenteren

Als u bestanden opslaat, worden die niet netjes bij elkaar op de harde schijf weggeschreven maar opgedeeld en door elkaar heen. De computer gaat daardoor in de loop van de tijd steeds trager werken. Gelukkig kunt met regelmatig defragmenteren dit probleem oplossen.

We hebben een heel artikel gewijd aan defragmenteren, met gedetailleerde uitleg voor de laatste 5 versies van Windows! U vindt hem hier.

6. Maak de computerkast ook schoon

U kunt dus het een en ander doen om uw computer qua software ‘schoon’ te maken. Maar wat ook geen overbodige luxe is: reinig af en toe de kast! Na verloop van tijd verzamelt de computer veel stof. Dit kan de ventilators blokkeren, waardoor het systeem minder goed wordt gekoeld. Dit maakt de computer lawaaierig en in het slechtste geval zal hij vastlopen. Maak de kast eens open en ga er voorzichtig, met de stofzuiger op de laagste stand doorheen. Of koop een spuitbus met perslucht en verwijder daarmee al het stof! Schakel natuurlijk wel eerst de stroom uit, en laat de computer minstens een kwartier staan.

Heeft u opmerkingen of meer tips om uw computer sneller te maken? Laat het ons weten door hieronder uw reactie achter te laten.

Auteur 
  • David de Wilde