'Accounts goed beveiligen is lastig voor veel senioren'

Een op de vijf snapt veelgebruikte termen niet

Computer senior
Getty Images

Eén op de vijf ouderen heeft moeite met de gebruikte termen. Zo begrijpen zij niet (goed) wat woorden als accounts, inloggen en verificatie betekenen. Dit concludeert SeniorWeb na rondvraag onder bijna 900 ouderen.

Wachtwoorden onthouden is moeilijk

Zeven op de tien ouderen vinden het onthouden van wachtwoorden lastig, maar 14% heeft dit geheel onder de knie. Slechts een derde wijzigt wachtwoorden 'regelmatig'. De helft bewaart wachtwoorden op papier, bijvoorbeeld in een notitieboekje. Ook worden wachtwoorden vaak digitaal opgeslagen: een helft van de ouderen bewaart ze in een bestand op de PC. 

Nieuw is niet beter

De digitale wereld is in beweging: er komen nieuwe technieken bij, zoals authenticeren met vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of een extra tweestaps-verificatie door om een sms te vragen. Die laatste wordt regelmatig gebruikt door ouderen, maar de andere methodes zijn minder populair. Mensen begrijpen niet hoe het werkt (24%) of vinden dat het teveel moeite kost. (23%)

De cijfers zijn gebaseerd op een online onderzoek gehouden onder leden van SeniorWeb. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus/september 2022. In totaal hebben 870 mannen en vrouwen van voornamelijk 65+ jaar de volledige vragenlijst ingevuld. Niet alle 65-plussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.

Auteur 
Bron 
  • SeniorWeb