Antivirusprogramma: gratis of betaald?

Heb je als consument een dure virusscanner nodig? Of is het genoeg om één van de vele gratis anti-virusprogramma's te installeren?

Om met de deur in huis te vallen: gratis versies doen niet direct onder voor betaalde versies als het gaat om bescherming. De uiteindelijke veiligheid ligt toch vooral in handen van de gebruiker zelf. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met verdachte e-mail openen. Er zijn echter wel wat verschillen te benoemen. In dit artikel gaat we daar wat dieper op in.

Bescherming en controle

Het eerste verschil zit hem in de automatische updates: bij gratis virusscanners zijn die vaak infrequent, terwijl een betaalde versie meestal elk uur automatisch een update uitvoert. Een betaalde scanner zit dus bovenop de nieuwste ontwikkelingen in virus-land en houdt nieuwe malware en adware sneller tegen.

Zowel gratis als betaalde virusscanner maken gebruik van 'handtekening-gebaseerde detectie' op basis van viruslijsten. Het programma analyseert applicaties, bestanden en scripts en maakt daarbij gebruik van een lijst van bekende virussen die door de ontwikkelaars van de oplossing is opgesteld. Als de antivirus oplossing in een bestand of applicatie een stuk code of script vindt dat overeen komt met een virus dat op de lijst staat, dan onderneemt de software actie. Antivirus software kan op basis van het gevonden virus een van de volgende acties uitvoeren:

  • De virusscanner probeert het bestand dat is gevonden te repareren door het virus uit het bestand te verwijderen
  • Het bestand dat is gevonden wordt door de oplossing in afgezonderd van het systeem. Hierdoor kan het virus zich niet meer verspreiden

Betaalde scanners bieden naast het standaard controleren op virussen middels 'handtekeningen' ook gedragscontrole (in de gaten houden of programma's rare dingen proberen te doen) bestandcontrole (actief scannen van bestanden die u binnenhaalt) en 'heuristiek' (het vinden van nieuwe virussen op basis van kennis van al bestaande virussen). Virussen starten meestal met een enkele infectie waarna het virus wordt verfijnd door de makers of andere aanvallers. Deze mutatie van het virus kan het virus snel laten groeien. Daarnaast ontstaan er door de mutatie vele tientallen varianten van hetzelfde virus. De detectie op basis van de handtekening van het bekende virus werkt in het geval van mutaties niet.

Dit soort aanvullende beschermingsmethoden ontbreken vaak in gratis virusscanners.

Extra functionaliteiten

Betaalde virusscanner bieden vaak extra functionaliteiten aan met veel dure woorden, zoals anti-rootkit (programma dat uw hele PC wil overnemen) anti-spyware (propt uw systeem vol met reclame) surfbeveiliging (scant terwijl u websites bezoekt) phishing-filter (tegen verdachte mail) een ingebouwde firewall (tegen directe aanvallen) en dat soort zaken. Verder bieden betaalde scanners ook extra bescherming bij online bankieren en winkelen. Tenslotte bieden ze vaak ook de opties voor back-up, gegevensherstel, maar… daar zijn de nieuwste versies van Windows ook al van voorzien.

Hulp inroepen bij problemen

Het gebruik van gratis virusscanner is vaak alleen toegestaan voor particulier gebruik en niet voor commercieel gebruik. Dit is echter niet makkelijk te controleren, zeker bij kleinere ondernemingen. Bij gratis versies kunt u niet terugvallen op een helpdesk wanneer u in de problemen komt. Soms kunt u bij de gratis varianten wel terecht op een forum wanneer u met een probleem zit, maar dit geld niet voor allemaal. Er zijn echter ook een aantal onafhankelijke fora waar u vragen kunt stellen.

Gratis of betaald?

Om een lang verhaal kort te maken: er is dus wel degelijk verschil tussen betaalde en gratis virusscanners. De vraag rest: wat heb ik nodig? Eigenlijk hebben de meeste consumenten voldoende aan aan standaard gratis virusscanner. Het ontbreken van bepaalde functionaliteiten kan voor de liefhebber worden afgevangen door gebruik te maken van aanvullende gratis beveiligingssoftware, en daarvoor is ook diverse gratis software verkrijgbaar zoals anti-malware, firewalls, aanvullende spyware en adware programma’s, en e-mail & spamfilters.

Organisaties zoals AV-Test en AV-Comparatives (van Duitse en Oostenrijkse origine) voeren vaak onderzoeken uit om te zien hoe gratis virusscanners opboksen tegen betaalde varianten. Uit recente tests blijkt er weinig verschil te zijn tussen de effectiviteit van gratis en betaalde scanners.

De beste bescherming is echter nog altijd: zelf bewust en veilig internetten! Open bijvoorbeeld nooit zelf verdachte e-mail. Zo herkent u verdachte e-mail.

Gratis Virusscanners

Voor antivirusbescherming bij de Mac kunt u onder andere terecht bij software van de volgende producenten:

Gebruik in verband met mogelijke conflicten altijd maar een antivirusprogramma tegelijk.

Een andere gratis mogelijkheid is het scannen op malware op uw computer via internet. Deze online scanners worden aangeboden door bekende antivirussoftwarefabrikanten om op die manier reclame te maken voor hun software. Voorbeelden van online antivirusscanners zijn:

Tot slot: let wel op voor valse online antivirusscanners. Ga nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogenaamd virussen op uw computer gevonden zijn en u een gratis scan aangeboden wordt, meestal via een pop-up venster. Hierbij wordt vaak juist malware op uw computer geïnstalleerd!

10 Comments

Door J.C. Roeloffzen (niet gecontroleerd) op vr, 29-12-2017 - 00:38

Hebben jullie ook een advies voor smartphones?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 18-7-2016 - 17:15

Als er commerciële antivirus + firewall + scant ook op malware er op zit krijg ik het virus met de antivirus er nooit vanaf. Spyware en malware valt niet te verwijderen met commerciële antivirus. Waarom moet ik dan nog betalen voor doos gebakken lucht met kat-en-muis-spel die mijn systeem alleen maar belast en wat mij bakken met geld en moeite kost?
Waarom nog dit soort duistere bedrijven in stand houden? Waarom geen halt tegen elke vorm van computeroplichting/misleiding/infectie?
Of praat ik Spaans?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 21-10-2015 - 20:40

Voor e-mail risico's worden we wel gewaarschuwd, maar waarom zo weinig voor telefoonbedrog?

Door David de Wilde op di, 20-10-2015 - 20:33

Betreft AVG. Ik lees hier inderdaad dat ze in de toekomst mogelijk van plan zijn gegevens van gebruikers door te verkopen - wel geanonimiseerd - maar toch. Maar zo te lezen bieden ze als het zover is wel een opt-out aan: u kunt dus bezwaar maken.

http://tweakers.net/nieuws/105327/avg-verzamelt-browse-en-zoekgeschieden...

Redactie PlusOnline

Door David de Wilde op di, 20-10-2015 - 20:25

Betreft Windows Defender... ik zou het niet doen. Het programma scoort vrij slecht bij de meeste vergelijkingen van bv. AV-test.

Als U een ander pakket installeert gaat Windows Defender automatisch uit.

Redactie PlusOnline

Door David de Wilde op di, 20-10-2015 - 20:20

Voor de duidelijkheid: AVG heeft zowel een gratis als een betaalde versie, het zogenaamde 'freemium' model. Het is een prima werkende gratis versie maar... natuurlijk willen ze graag dat U de betaalde versie neemt. De gratis versie is echter ook prima. U kunt de meldingen en het gebedel om toch vooral de betaalde versie te nemen gewoon negeren.

Zoals ik in het artikel aangeef, veel van die extra functies kunt u terugvinden in andere gratis programma's.

Zelf gebruik ik overigens al jaren de gratis versie van Avast.

Redactie PlusOnline

Door booga306@ziggo.nl (niet gecontroleerd) op di, 20-10-2015 - 18:54

AVG lijkt gratis maar is dat niet. i.v.m. virus abonnement genomen, nu krijg echter steeds meldingen dat het nog niet genoeg is en zou ik nog een ander tune up moeten nemen!

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 20-10-2015 - 15:47

Ik gebruik al jaren op drie PC's AVG zonder enig probleem...

Door Dick de Vries (niet gecontroleerd) op di, 20-10-2015 - 11:13

Het gratis Antivirus programma AVG zou ik niet willen aanbevelen.
Reden: Naar het schijnt wil AVG je persoonlijke gegevens gaan verkopen. Heb opgevangen uit de Duitse internet media.