Check de financiële aanbieder

Getty Images

Nepbeleggingen, datingfraude en nep-AFM'ers. Het zijn nieuwe vormen van oplichting die de laatste tijd steeds vaker voorkomen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) begint daarom de campagne checkjeaanbieder.nl om consumenten bewuster te maken hoe oplichters te werk gaan.

In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim twintig procent van de meldingen en vragen bij de AFM over fraude en oplichting. Er zijn veel vormen van oplichting. Zo kan er beleggingsfraude zijn waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Er zijn nepadvertenties met BN'ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden. De laatste tijd ontvangt de AFM signalen over nieuwe vormen van oplichting, zoals datingfraude en zelfs fraudeurs die zich voordoen als helpende AFM'ers maar slachtoffers nog een keer oplichten

Checkjeaanbieder.nl

Op de site checkjeaanbieder.nl geeft de AFM informatie over de geraffineerde manier waarop oplichters te werk gaan. Van drie verschillende soortenoplichting wordt uitgelegd hoe het werkt, en wat de rode vlaggen zijn, die erop kunnen wijzen dat er sprake is van oplichting.

Ook kunnen consumenten op de website controleren wat er bij de AFM bekend is van de onderneming waarmee iemand zaken wil gaan doen. Daarnaast is snel te zien of een bedrijf een AFM-vergunning heeft. Bovendien worden eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en van buitenlandse toezichthouders.

Auteur