Commerciële 'overheidssites' aangepakt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bedrijf achter commerciële 'overheidssites' gedwongen te stoppen met het misleiden van consumenten. Het gaat om sites als mijnverklaring.nl, mijnurgentie.nl, socialepremie.nl en mijnkentekenbewijs.nl.

Deze en andere sites linken consumenten tegen betaling door naar de echte overheidssites die de dienst leveren. De websites beweren ten onrechte dat de aanvraag via hen sneller gaat of een hogere slagingskans heeft. Nadat een consument een formulier heeft ingevuld en betaald, zet de website de klant door naar de overheidssite. Daar moet de klant alsnog betalen voor de echte aanvraag. Consumenten die vervolgens willen afzien van de aanvraag via de bemiddelende website, krijgen te horen dat dit niet mogelijk is. Tot slot vraagt de website om een positieve recensie in ruil voor korting op de kosten.

De ACM heeft nu bepaald dat deze websites voortaan de consument duidelijk moeten informeren over de diensten en komsten. Vragen om een positieve recensie in ruil voor korting mag ook niet meer. Tot slot moeten de websites de consument juist informeren over de bedenktijd. Mocht het bedrijf achter de websites zich hier niet aan houden dan moet het dwangsommen betalen tot een maximum van 150.000 euro.

Bron(nen):