Computeradvies: Laat je emojis zien

Emojis
Getty Images

Emojis zijn de bekende icoontjes waarmee je laat zien hoe leuk, raar, grappig of vervelend je iets vindt. Vanuit een obscuur begin hebben ze inmiddels de hele wereld veroverd.

Als je het hebt over een emoji (spreek uit als emo-dji), gaat het over icoontjes als 😊, 👍 en ❤️, waarmee je iets uitbeeldt zonder tekst te gebruiken. Dat kan een emotie zijn, een stemming, maar ook een symbool, zoals de Nederlandse vlag. Het gebrek aan lichaamstaal bij een gewoon gesprek kun bij communiceren via een e-mail, sms of WhatsApp-bericht een beetje compenseren met een emoji. 

Tenslotte is het zonder gezichtsuitdrukking en intonatie van een stem, bijvoorbeeld lastig te weten of iemand een opmerking in een bericht nou serieus meent of eigenlijk een grapje maakt. Dat wil overigens niet zeggen dat je met een emoji altijd kan zorgen dat je tekst goed wordt opgevat. Dat hangt ook af van hoe de ontvanger van je bericht een meegestuurde emoji bekijkt.

Wat emoji geschiedenis

De naam emoji komt oorspronkelijk uit het Japans. Het is een samenvoeging van de woorden ‘afbeelding’ (e) en ‘karakter in een tekst’ (moji). Dat emoji doet denken aan emotie is dus puur toeval. Dat is niet het geval met de Engelse naam emoticon die oorspronkelijk werd gebruikt voor emojis. Deze icoontjes hebben dan ook een gedeeltelijke oorsprong in Japan én de Verenigde Staten. 

In Japan werden de eerste emojis eind jaren 90 bedacht om extra uitdrukkingsmogelijkheden te geven bij het versturen van berichten op mobiele telefoons. In de VS werd de voorloper van de emoji voor computers -de emoticon- al bedacht begin jaren 80.

Het verschil tussen een emoji en een emoticon is dat een emoji een afbeelding is 😊 en een emoticon gebaseerd is op tekstkarakters als letters en leestekens, zoals :-) Karakters gebruiken als icoontje dateert overigens nog van voor de eerste computers ooit gebouwd werden. Sommige schrijvers hadden al bedacht dat je emotie of intentie kon weergeven met behulp van bestaande tekens, zoals (*) voor een knipoog. In een handboek voor Morse-code uit 1857 werd ‘liefs en kussen’ weergegeven als het getal 73 en later als 88. Dat scheelde weer kosten voor het telegram.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de zogenaamde smileys populair. Dat waren de bekende tekeningetjes met de simpele gele lachgezichtjes die onder andere veelvuldig op t-shirts en buttons werden afgebeeld. Ook die speelden een rol bij het ontstaan van de latere emoticons en emojis.
Deze smileys verschenen in 1990 op de computer in de vorm van het lettertype Wingdings. Daarmee kon je onder andere in tekstverwerkingsprogramma’s verschillende gezichtjes en symbolen invoegen in je teksten, zoals :). Dit lettertype Wingdings kun je nu nog steeds gebruiken op je computer.

Pas vanaf 2000 werden emoticons en emojis echt populair, voornamelijk door de werkbalk The Smiley Dictionary, die je kon terugvinden op veel forums en andere sociale media uit die tijd. Daarmee voegde makkelijk en snel een emoji toe aan je teksten.

Hierna nam de populariteit van emojis nog veel sneller toe door de verschillende manieren waarop je ze kan toevoegen aan je teksten. Tegenwoordig kun je bij bijna alle programma’s die iets doen met tekst op een smartphone, tablet of pc kiezen uit honderden, zo niet duizenden emojis.

Emijionele weetjes

Er valt veel te vertellen over de kleine maar zeer populaire tekeningetjes met de naam emoji. Hieronder een paar interessante weetjes:

  • Meer dan 90% van de internetgebruikers voegt weleens een emoji toe aan zijn of haar teksten.
  • Er zijn veel emojis die over de hele wereld hetzelfde zijn en overal gebruikt worden, maar bepaalde emojis zijn soms ook alleen maar populair in een specifiek land. Zodanig zelfs dat ze meestal niet eens in de emoji-overzichten voorkomen voor andere landen. Een goed voorbeeld zijn de emojis in Japan voor ramen noodles, shoshinsha (teken voor een beginnende automobilist) en een witte bloem (voor briljant huiswerk).
  • Bepaalde emojis hebben in de loop der tijd een wat andere betekenis gekregen dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Meestal gaat het dan om een seksuele betekenis bij gebrek aan een andere emoji daarvoor. Een goed voorbeeld is de aubergine, die vaak wordt gebruikt voor penis. Een perzik neemt regelmatig de plaats in van een stel billen.
  • Sommige emojis zijn nogal controversieel, zeker in bepaalde landen. Naast de eerdergenoemde aubergine en perzik, worden emojis met vuurwapens en explosieven vaak als problematisch gezien. Zodanig zelfs dat er in het verleden mensen zijn gearresteerd voor het gebruik van dergelijke emojis als dreigement. Bedrijven als Apple en Microsoft hebben om deze reden de afbeeldingen van echte pistolen in de loop der tijd vervangen door water- en ruimtelaserpistolen.
  • Volgens een wetenschappelijke studie in 2017 was de populairste emoji wereldwijd Tears of joy laughing   😂 Deze emoji werd ook uitgeroepen als woord van het jaar door Oxford Dictionaries twee jaar eerder. De populairste emoji per land kan overigens wel verschillen. In Frankrijk was bijvoorbeeld de hart emoji het populairst.

Emojis weergeven

Emojis of emoticons kun je tegenwoordig op heel wat verschillende manieren afbeelden. Een methode is nog steeds, zoals in de oertijd, een nummercode typen. Het lastige daarvan is dat je wel precies die ene code moet weten tussen al die andere om de gewenste emoji te laten zien. Daarvoor zijn er op internet wel uitgebreide tabellen, maar heel handig is dat voor de meeste mensen niet.

Een stuk makkelijker is het om karakters te gebruiken voor het ‘tekenen’ van een emoji met behulp van de letters, cijfers en leestekens op je toetsenbord. Dat stamt uit het verleden, toen het laten zien van kleine icoontjes in teksten nog niet de standaard was. Een van de bekendste voorbeelden is de glimlach-emoji die je maakt door eerst de : te typen, en daarachter de -  en ). Je krijgt dan bij elkaar :-) Sommige mensen geven overigens de voorkeur aan een emoji zonder neus, dus alleen :) Dan ben je wat sneller klaar ;) De knipoog-emoji geeft aan dat je wat je schrijft niet zo serieus bedoelt.

Op deze manier kun je opvallend veel emoties weergeven, van blij tot verdrietig of boos. Natuurlijk werden er in de loop van de tijd ook allerlei varianten op de bekende emoticons bedacht. Bijvoorbeeld iemand die lacht met een sikje: :-)> Op internet vind je nog steeds hele websites gewijd aan deze tekstemojis of -emoticons.

In een aantal programma’s worden bekende tekstemojis automatisch omgezet naar een afbeelding. Bijvoorbeeld in Word, mailprogramma’s of sociale media apps. Als je daarin dan :-) typt, wordt dat automatisch 😊.

Nog meer emojis weergeven

Omdat emojis zo enorm vaak gebruikt worden tegenwoordig in het berichtenverkeer, maken programma’s en apps het invoegen zo makkelijk mogelijk. Er is altijd een apart overzicht waarin je kan kiezen uit honderden emojis.

Bijvoorbeeld in Windows vind je die door te klikken op het pictogram van het toetsenbord rechts in de taakbalk. Klik vervolgens op de knop met de :) en je krijgt toegang tot een heel overzicht met emojis in allerlei categorieën: van de traditionele tot vlaggen, auto’s en andere icoontjes. Klik op een tabje onderin om een categorie te kiezen. Klik vervolgens op de gewenste emoji en die wordt toegevoegd aan je tekst op de plek waar de cursor staat. Je sluit het overzicht met een klik op het kruisje X rechtsboven.
In de onderstaande video kun je zien hoe je dit doet:

Video Emoji windows

Zo’n Windows emoji wordt overigens niet altijd weergegeven als in het overzicht afgebeeld. Dit hangt van het programma af waarin je werkt. In bepaalde versies van Word bijvoorbeeld wordt alles aangepast naar een simpele zwart-wit versie, zoals 🎃. In andere programma’s, zoals Windows Mail, krijg je wel gewoon het origineel in kleur te zien. Je kan zo’n emoji in je tekst net zo behandelen als een gewoon teken. Je kan hem kopiëren, verplaatsen of verwijderen net zoals je met gewone tekst zou doen.
Overigens kun je ook in bepaalde programma’s een overzicht met emojis op het scherm krijgen door de Windowstoets in te drukken samen met .-toets (punt) in het lettergedeelte van je toetsenbord.

Bij sociale media apps en -websites vind je tegenwoordig standaard een hele verzameling aan emojis die je kan toevoegen aan je berichten. Hoe je dat precies doet kan enigszins verschillen per app. Gewoonlijk staat bij het tekstvak of je schermtoetsenbord het symbool van de emojis: een lachend gezichtje . Tik daarop en je krijgt toegang tot alle emojis.

In de onderstaande video kun je zien hoe je dit doet in WhatsApp:

Voor de Iphone:

Voor Android:

Lange tijd hadden emojis van gezichten en andere lichaamsdelen dezelfde kleur: geel. Een aantal jaren geleden kregen ze verschillende huidskleuren waar je uit kon kiezen. Je kan er dan bij sommige emoji-sets voor kiezen om een icoontje met een specifieke kleur te nemen. Daarvoor klik of tik je op een bepaalde emoji en kun je daarna in een apart lijstje de kleur aangeven.

Ongeschreven emojiregels

  • Kan en moet je emojis altijd en overal gebruiken? Emojis moeten gelukkig nooit. Je kan er zelf voor kiezen ze toe te voegen aan je teksten als je dat leuk vindt of als je denkt dat het iets toevoegt. Het is wel handig dan rekening te houden met wat ongeschreven regels.
  • Hou er rekening mee dat een emoji soms anders opgevat kan worden dan je bedoelt. Niet iedereen is op de hoogte van de betekenis van de verschillende emojis en dan heb je al snel een misverstand te pakken. Ook kunnen er culturele verschillen zijn, waardoor een bepaalde emoji anders wordt opgevat dan je gewend bent.
  • Gebruik geen emojis in zakelijke berichten, behalve als je de ontvanger al wat beter kent en weet dat die er geen probleem mee zal hebben. Emojis in zakelijke mails en berichten kunnen het idee geven dat je het onderwerp niet erg serieus neemt. Hetzelfde geldt voor teksten op websites met een zakelijk doel, zoals voor een bedrijf, vereniging of stichting.
  • Het is beter om niet teveel emojis in je teksten neer te zetten, behalve als dat normaal is in je contacten. Een tekst met achter iedere zin een emoji of hele rijen achter elkaar, maken een bericht niet echt lekker leesbaar. Vooral bij openbare sociale media, zoals Twitter of Facebook, worden grote hoeveelheden emojis meestal niet echt gewaardeerd.
  • Soms ontvang je een bericht waarin een of meer vreemde tekens staan: een vierkantje met een vraagteken erin. Daar hoort een emoji te staan, geplaatst door de afzender. Alleen is die emoji dan nog niet geïnstalleerd op jouw smartphone, tablet of pc. Dit gebeurt vaak als de verstuurder een nieuwere app of nieuwer besturingssysteem gebruikt dan jij. Als jij ook een nieuwere versie van de software installeert, kun je meestal ook de nieuwe emojis weer bekijken en ook zelf versturen. Heb je een ouder apparaat dat je niet meer kunt updaten, dan zal je merken dat je steeds vaker vierkantjes met vraagtekens ziet, bij gebrek aan de juiste emojis.
Auteur