CoronaMelder in zwaar weer: geen coronatest meer na waarschuwing

Getty Images

Nederlanders die een melding van de CoronaMelder-app krijgen, worden niet langer gevraagd om zich snel te laten testen. De testlocaties zijn overbezet dus er is geen plaats voor ze. Alleen mensen die echt klachten hebben, zijn nog welkom. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bepaald.

''De CoronaMelder is door het gepruts van Hugo de Jonge momenteel niets waard. In de Kamerbrief schrijft hij: een melding van de app is door de overvolle testlocaties niet genoeg om je te laten testen, je moet ook klachten hebben. Maar bij klachten is het sowieso = testen,'' aldus Daniel Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, via Twitter. ''Is de corona-app nog wel noodzakelijk, nu mensen zich niet eens meer kunnen laten testen na een melding?  Hoe proportioneel is het uitrollen van een trackingtool door de overheid onder haar burgers als een belangrijk deel van de app niet (meer) werkt?''

De CoronaMelder-app slaat alarm als gebruikers in de buurt zijn geweest van iemand die positief voor het coronavirus is getest. Op het moment wordt de applicatie op een aantal locaties in Nederland getest. Hier leest u meer over hoe het werkt.

Ontvangers van zo'n alarm werden opgeroepen om zich zo snel mogelijk te testen. Het idee was om zo de verspreiding van het virus in te dammen. Maar potentiële zieken moeten nu steeds langer moeten wachten op een onderzoeksafspraak. Reden dus om de toestroom van mensen die getest willen worden te verminderen. Alleen mensen die daadwerkelijk klachten hebben, wordt nog gevraagd om te komen. In de app zal het nieuwe beleid naar verwachting op 16 september worden ingevoerd, maar bellers worden door testlocaties nu al gewezen op de aanpassing. 

De CoronaMelder ligt al een tijdje aan het infuus. Hij had op 1 september al landelijk uitgerold moeten worden, maar volgens de Nederlandse privacywaakhond wordt de privacy nog onvoldoende gewaarborgd. Nu het aantal gebruikers dat wordt opgeroepen ook nog eens drastisch wordt verlaagd, is de urgentie en het nut van de app enorm gezakt. De kans dat het nog een succes wordt, is daarmee klein geworden.

Groot draagvlak

Toch blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 1010 Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar dat er nog altijd veel interesse is voor de app. Hij is een miljoen keer gedownload. '68% vindt dat de corona-app geïntroduceerd moet worden. En 20% vindt zelfs dat de app verplicht moet worden', vertelt onderzoeker Gerard van der Werf.

Dat lijkt veel, maar er is een kanttekening. Als wordt gevraagd in hoeverre men zélf bereid is de app te downloaden kelderen de cijfers behoorlijk: slechts 36% geeft aan de app te zullen installeren en nog eens 22% twijfelt. 53% van de ondervraagden heeft er geen vertrouwen in dat er sprake is van een goed privacybeleid; 57% denkt dat de app geen bijdrage levert aan het bestrijden van de epidemie. Van der Werf: 'Er zijn twee elementen die burgers ervan weerhouden om de app te gaan gebruiken: de waarborging van de privacy en twijfel of de app wel een bijdrage levert aan versoepeling van de regels.'

Bron: RTL Nieuws

Auteur