CoronaMelder nu te downloaden, nog niet overal bruikbaar

De Nederlandse corona-app, CoronaMelder, is beschikbaar om te downloaden, maar tot zeker 1 september in de meeste delen van Nederland nog niet te gebruiken. Enkel in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland kunnen gebruikers bij de lokale GGD terecht wanneer de app ze waarschuwt dat ze misschien corona hebben opgelopen.

De app zal in de resterende dagen van augustus in deze drie provincies worden getest. Een GGD-medewerker kan samen met een besmette persoon - die CoronaMelder gebruikt - waarschuwingen versturen naar andere appgebruikers, die onlangs contact met hem hadden.

Als iemand uit Drenthe, Overijssel of Gelderland besmet blijkt en een waarschuwing naar andere gebruikers wil versturen, kan iedereen met de app die melding ontvangen, ongeacht waar ze zich in Nederland bevinden. Mensen die de waarschuwing ontvangen, kunnen zich vervolgens bij de GGD laten testen. Daarvoor hoef je geen klachten te hebben. Maar als je niet woont, werkt of op vakantie bent in één van de drie provincies, kun je verder niets met die melding. De twintig GGD's in andere delen van het land bieden namelijk geen tests voor deze appgebruikers aan.

De app is dus in heel Nederland beschikbaar om te downloaden via de App Store (iPhones met iOS 13.5 of hoger) en de Play Store (Android-smartphones met Android 6.0 of hoger).

Update:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat de Nederlandse corona-app op dit moment nog niet klaar is voor invoering. Er moeten maatregelen worden genomen zodat CoronaMelder aan de Europese privacywetgeving voldoet, schrijft de AP in een advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). De Jonge laat maandag aan de Tweede Kamer weten dat hij er met een spoedwet voor wil zorgen dat de app op de beoogde datum van 1 september landelijk kan worden ingevoerd.

Zo activeer je de CoronaMelder-app:

  • Download de app uit de App Store (iOS) of Play Store (Android).
  • De app werkt via bluetooth. Je kunt dit activeren door op het icoon (een combinatie van ᚼ en ᛒ) in het bedieningspaneel te drukken.
  • Open dit paneel door van boven naar beneden te swipen of van beneden naar boven op iPhones zonder Face ID.
  • De app vraagt ook of je in de instellingen van je smartphone de uitwisseling van signalen wil activeren.
  • Op Android: Instellingen > Google-instellingen > Blootstellingsmeldingen voor COVID-19.
  • Op iOS: Instellingen > Privacy > Gezondheid óf Bluetooth > Blootstelling aan COVID-19.
  • Smartphones kunnen in heel Nederland signalen uitwisselen als smartphones bij elkaar in de buurt zijn. Codes in het logboek worden na twee weken verwijderd.

Wat doet de app precies? Hier is meer informatie te vinden >>

Er zijn nogal wat misvattingen over de app. De overheid beantwoordt de belangrijkste vragen in dit document, dat u hier kunt downloaden >>

Bron: Nu.nl