Crowdfunding: wat is dat?

Getty Images

Doneeracties voor een medische behandeling, een nieuwe kantine voor de plaatselijke voetbalclub of een geweldig plan voor een lokale onderneming. Grote kans dat het hierbij om ‘crowdfunding’ gaat. Een manier voor particulieren, verenigingen of startende bedrijven om zonder een lening aan geld te komen.

Wat is crowdfunding?

Bij crowdfunding vraagt een persoon, vereniging of onderneming een bedrag voor een specifiek doel. Dit gebeurt meestal via een speciaal crowdfundingsplatform, zoals geldvoorelkaar.nl, Oneplanetcrowd en Voordekunst. Op de site van het platform bepaalt de vrager het benodigde bedrag, waarna iedereen geld kan geven aan het project tot het benodigde bedrag is ingezameld. Vaak krijgt de vrager het geld niet direct, maar houdt het platform het vast. 

Soorten crowdfunding

Een crowdfunding kan op verschillende manieren gefinancierd worden. De verschillen zitten vooral onder welke voorwaarden u geld geeft aan een project. Uw bijdrage kan een donatie zijn, bijvoorbeeld voor een medische behandeling of een uitvaart. U krijgt dan niets terug voor uw bijdrage, behalve een goed gevoel. 

Een andere populaire manier is een voorverkoop. U koopt dan een product of dienst, voor het gerealiseerd is. Ook zijn er projecten waarbij de hoogte van uw bijdrage gekoppeld is aan een beloning. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de beloning. Bijvoorbeeld bij een artiest die een album wil opnemen: voor 10 euro krijgt u na de opnames het album opgestuurd, maar voor 200 euro komt hij of zij in uw woonkamer optreden. 

Bij een crowdfunding voor een onderneming is de kans groot dat uw bijdrage een lening is. U krijgt het bedrag na verloop van tijd dus (soms met rente) weer terug of u ontvangt aandelen in het bedrijf.

Waar moet u op letten?

Wanneer u wilt bijdragen aan een crowdfunding? Kijk dan wat de voorwaarden zijn. Is het een donatie of krijgt u er iets voor terug? Ook is het goed om te kijken wat er gebeurt als het doel niet behaald wordt. Het kan zijn dat u de inleg weer terugkrijgt of dat het alsnog wordt uitgekeerd aan de vrager. Verder kunt u hier kijken of het crowdfundingsplatform AFM geregistreerd is. Wees ook kritisch op het doel: is het bedrag realistisch en hoe groot is de kans van slagen. 

Bronnen: kvk.nl, fundwijzer.nl