De nieuwe algemene voorwaarden van WhatsApp

Getty Images

De algemene voorwaarden van WhatsApp zijn onlang bijgewerkt. U krijgt een nieuw scherm voorgeschoteld, waarop u de nieuwe privacyvoorwaarden kunt accepteren. Maar wat houdt het precies in?

De belangrijkste verandering is dat er op een mogelijk andere manier gegevens verwerkt kunnen worden. Ook wordt er expliciet gesproken op het dele van uw data met Facebook. Facebook is al enige tijd eigenaar van WhatsApp, zij namen in 2014 het bedrijf over.

WhatsApp kan heel veel dingen op uw telefoon bijhouden. Het batterijniveau, de signaalsterkte, de versie van de app, verbindingsgegevens, uw mobiele netwerk, telefoonnummer, IP-adres, tijd, tijdzone... allemaal privacygevoelige informatie. Ook wordt er data bijgehouden over groepsnamen, beschrijvingen, foto's. WhatsApp houdt ook bij wanneer u online bent.

Is er reden voor zorg?

Het delen van gebruikersgegevens, daar hoeven we niet bang voor te zijn in Nederland. Dankzij EU-wetgeving is het verboden data zomaar te delen met derde in de Europese Unie. Door de nieuwe voorwaarden krijgen gebruikers ook niet langer meer de mogelijkheid om een locatie te delen, als je WhatsApp geen toegang geeft tot locatiegegevens. Facebook is waarschijnlijk al naarstig op zoek naar manieren om deze wetgeving legaal te omzeilen, dus in de toekomst kan het wellicht nog wel een probleem worden.

Veel keuze heeft u niet de nieuwe servicevoorwaarden en het privacybeleid gaan in vanaf 8 februari 2021, en u kunt slechts accepteren of afwijzen. Mocht u niet akkoord zijn, dan heeft u vanaf die datum niet meer de mogelijkheid om WhatsApp te gebruiken. In 2016 werden de voorwaarden ook al aangepast, toen kon je bepaalde opties nog uitvinken. Dat is met deze voorwaarden niet meer mogelijk.

Bron: Droidapp

Auteur