Draadloos opladen: zo werkt het

Getty Images

Veel nieuwe smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met de mogelijkheid om draadloos op te laden. Maar hoe weet je nou of jouw eigen smartphone dat ook kan, en welk merk oplader past er dan wel en niet bij? En is dat draadloos opladen niet slecht voor de accu? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Welke telefoons kunnen het?

Vrijwel alle merken hebben inmiddels modellen op de markt die draadloos kunnen opladen. Samsung, Huawei en LG, bijvoorbeeld. Ook de meest recente iPhones kunnen heel goed draadloos laden.

Qi is de wereldwijde standaard (vergelijkbaar met Bluetooth, NFC, USB en Wi-Fi) voor draadloos opladen. De benaming komt uit de Aziatische cultuur en betekent ‘vitale energie’. Alle apparaten met het Qi logo werken met alle Qi gecertificeerde laders. Hier vindt u een overzicht van alle smart-telefoons die gebruik maken van Qi >>

Hoe werkt het dan?

Bij Qi is sprake van inductieladen. Daarvoor is nog steeds een stroomkabel nodig, omdat het basisstation verbonden moet zijn met het stopcontact. Helemaal draadloos is het dus nog niet. Dat er toch gesproken wordt over 'draadloos opladen' heeft ermee te maken dat je geen kabel meer op de smartphone zelf hoeft aan te sluiten.

Het basisstation komt alleen in actie als er een geschikt toestel op wordt gelegd. Daarbij stuurt het basisstation van tijd tot tijd een testsignaal, om te controleren of er een Qi-geschikt toestel aanwezig is. De smartphone geeft hierbij een melding terug om aan te geven wat de signaalsterkte is.

Wat zit er in zo'n draadloze oplader?

Zowel het basisstation als de smartphone beschikken over een spoel van metaaldraden. Het systeem bestaat uit een zender (het basisstation) en de ontvanger (de smartphone). De spoel van de zender genereert een elektromagnetisch veld, dat stroom opwekt in de spoel van de ontvanger. De ontvanger stuurt dan een signaal terug om aan te geven welk vermogen is vereist en het basisstation past de output daarop aan. Als de batterij bijna vol is kan de smartphone een signaal sturen dat ervoor zorgt dat het basisstation naar een lager vermogen terugschakelt.

Is dat draadloos opladen niet slecht voor de accu?

Nee, juist niet! Omdat je de telefoon zo makkelijk even op het plaatje kunt leggen, zal het niveau van je batterij minder vaak onder de 50% zakken. Dit verlengt de levensduur van de batterij tot wel 4x.

Voordelen op een rij:

  • Minder gedoe met kabels.
  • Qi-standaard werkt voor alle toestellen
  • De kabels kunnen niet meer kapotgaan, en de oplaadpoort van je smartphone slijt minder snel

Zijn er ook nadelen?

Het is natuurlijk minder handig als je op reis bent, zo'n oplaadplaatje neemt meer ruimte in beslag dan een gewone lader. En door draadloos opladen kan de telefoon wel sneller heet worden. Het is ook belangrijk om een 'echte' draadloze oplader te kopen en geen goedkoop alternatief. Net zoals bij de kabels, kan het gebruik van niet-gecertificeerde opladers je telefoon beschadigen.

Bron: Digitaltrends.com, Makezens.com

Auteur