Flash Player stopt, tienduizenden games werken niet meer

We kennen het allemaal nog wel: Flash Player. Na 25 jaar en een waarschuwing drie jaar geleden, draagt softwareontwikkelaar Adobe het computerprogramma ter grave. Flash raakte uit de mode en kampte regelmatig met beveiligingsproblemen.

Jarenlang was Flash een van de belangrijkste zogenoemde ''plugins'' voor online filmpjes, games en andere bewegende elementen op het internet. Macromedia Flash Player kwam uit op Nieuwjaarsdag 1996. Eigenlijk was het programma bedoeld voor animaties en online vormgeving, maar het werd ook een populair werktuig voor gamedesigners. Over de jaren heen kreeg het updates, waardoor er steeds meer mogelijk werd.

 "Het was een katalysator: opeens was het makkelijker om games te maken." vertelt gamejournalist Len Maesse. "Ze waren de inspiratie voor veel spellen van nu." 

Veel oudere internetspellen draaien nog op Flash, maar zijn vanaf vandaag dus niet meer te gebruiken. Een groep hackers probeert dat tegen te gaan en startte begin 2018 al een non-profit project om Flash-games te archiveren en veilig speelbaar te houden. Tot nu hebben ze dat gedaan voor meer dan 70.000 games. Ook de website Internet Archive heeft ruim tweeduizend Flash-elementen gearchiveerd.

Habbo Hotel

Een Flash-internetspel dat zeker tijdens de zero's ook in Nederland groot was, is Habbo Hotel. Duizenden jongeren deden mee, het spel werd berucht om de in-game aankopen: met echt geld digitale meubels e.d. kopen. Het spel bestaat nog steeds, maar de gedwongen overstap naar een vervanger van Flash (genaamd Unity) zou wel eens het definitieve einde van Habbo kunnen betekenen.

Bron: NOS