Geniepige vorm van oplichting: dropshipping

Getty Images

Online winkelen is de normaalste zaak van de wereld. Maar niet elke webshop is betrouwbaar. Er is onlangs een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: dropshipping. Je bestelt iets bij een Nederlandse webshop, maar later blijkt dat het product goedkope rommel is van bv. het Chinese AliExpress - alleen het prijskaartje viel fors hoger uit! Hoe herkent u deze praktijken?

Wat is dropshipping? Dan bestel je bij een betrouwbaar ogende Nederlandse webshop, die zelf geen voorraad aanhoudt. Vanuit Nederland worden de bestellingen rechtstreeks doorgezet naar de leverancier, vaak Chinese bedrijven als Wish, AliExpress of AliBabba. Die partij verzorgt ook de verzending. Alleen: u betaalt veel meer dan wanneer u direct bij het Chinese bedrijf zou bestellen!

Niet verboden, maar wel smerig

Helaas is dropshipping momenteel (nog) niet verboden, er is dus weinig aan te doen. Wel gelden de normale regels voor webshops. Zo moet het duidelijk zijn dat een bedrijf aan dropshipping vanuit bijvoorbeeld China doet, zodat de klant weet dat een bestelling soms weken onderweg is. Ook moet de klantenservice goed geregeld zijn, moet het product teruggestuurd kunnen worden en moeten de producten veilig zijn.

Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 66% van alle producten die van buiten de EU komen, onveilig is. Elektrische apparaten kunnen plotseling smelten, of doorbranden. Veel sieraden bevatten zware metalen. Ook Thuiswinkel Waarborg, een keurmerk voor eerlijke en veilige webshops, ziet dat het lastig is om te weten of een product wel veilig is. Keurmerken worden soms in China nagemaakt. Er stromen zoveel producten vanuit China naar Nederland, dat het onmogelijk is om alles te controleren.

Dropshipping weidverspreid?

Sinds de lockdown begon, is het aantal bedrijven met het woord 'dropship' in de bedrijfsnaam toegenomen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Volgens de KvK zijn er waarschijnlijk nog veel meer bedrijven die aan dropshipping doen, maar dat niet in hun naam hebben staan.

Meer over veilig online shoppen leest u hier >>

Bron: RTL Nieuws

Auteur 
  • David de Wilde