PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Gevaren openbare wifi vaak niet bekend

Veel mensen denken dat openbare wifi-netwerken veilig zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Hackers en oplichters kunnen via een slecht beveiligd netwerk vrij eenvoudig toeslaan.

Ruim 60 procent van de gebruikers denkt geen enkel risico te lopen, blijkt uit groot internationaal onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Norton. 

Hotspot

Openbare wifi-netwerken worden aangemaakt met een 'hotspot', een vrij toegangspunt voor gratis internet. Zeker op drukke plekken is dat hotspot natuurlijk in trek. Veel mensen loggen in op zo'n hotspot, terwijl iemand het ook met kwaadwillende doeleinden kan hebben aangemaakt. In dat geval kan al het internetverkeer worden afgetapt, inclusief privégegevens.

Vraag het na

Oplichters worden steeds handiger. Net als bij nepmails gebruiken ze een schijnbaar betrouwbare naam. Als je tijdens het koffie drinken inlogt op een wifi-netwerk met de naam 'Starbucks' kan dat ook om een hotspot van oplichters gaan. Vraag daarom altijd naar het juiste wifi-netwerk of deel in ieder geval geen wachtwoorden en doe geen bankzaken. De meeste zijn tegenwoordig beveiligd met een wachtwoord. 

Buiten wifi om

Een andere optie is helemaal geen risico lopen en internet gebruiken via de 3G- of 4G-verbinding. Dat gaat dan natuurlijk wel van je internetbundel af. Het is dan niet verstandig om foto's te versturen of video's te bekijken, dan gaat het hard met de mobiele data. Tot slot is het ook mogelijk om gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network). Met VPN ga je online via een veilige, versleutelde internetverbinding.

Eerder schreven we dat 65-plussers over het algemeen voorzichtiger zijn met openbare wifi-netwerken van bijvoorbeeld jongeren. 

Bron: Kassa