Helpdeskfraudeurs nu actief

Het kan zijn dat u gebeld wordt door zogenaamde ''helpdeskmedewerkers''. Ze bellen namens Apple, Microsoft of Google en zeggen dat er iets mis is met uw computer. Ze zijn echter uit op uw geld of persoonlijke gegevens.

Ook worden mensen gebeld door grote webwinkels (zoals Amazon) in verband met een bestelling.Een andere mogelijkheid is dat u een pop-up op uw computer krijgt, die u maant contact op te nemen met de helpdesk. Trap er niet in!

Allerlei oplossingen

De oplichters bieden verschillende oplossingen aan, die allemaal niet werken. U moet een software downloaden, die het probleem zou kunnen oplossen. Installeer dit niet: hiermee zet u de deur van uw computer open voor criminelen! Ze kunnen dan mogelijk bij uw bankomgeving en uw rekening plunderen. Soms sturen ze u naar een nep-website, waar ze proberen uw creditcard-gegevens te stelen.

Kom in actie

Is het al te laat, en heeft u mogelijk criminelen toegang geboden tot uw computer? Doe direct het volgende:

1. Verbreek de internetverbinding van de besmette computer of zet deze uit;
2. Maak direct contact met uw bank en met de politie. Als de politie onderzoek wil doen in uw computer, wacht dan met verdere actie op uw computer totdat de politie geweest is;
3. Wijzig wel alvast al uw wachtwoorden vanaf een andere computer. Denk aan de inloggegevens van uw bank en uw e-mailaccount.
4. Is de politie geweest of komt er niemand kijken? Scan dan uw computer met een goede virusscanner en neem eventueel contact op met een ICT-specialist.

Voor meer informatie over deze en andere vormen van fraude, neem contact op met de Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk