Indringers: zo hou je ze buiten

Getty Images

De wereld van bedreigingen en beveiligingen voor de computer en mobiel is voortdurend in beweging. Hoe bescherm je je tegen de nieuwste digitale dreigingen?

Gijzelingssoftware

De afgelopen jaren was ransomware of gijzelingssoftware bezig aan een snelle opmars. Dit type malware (kwaadaardige software) kaapt je bestanden, zodat je die niet meer kunt openen en gebruiken. De bedoeling is dat je een flink geldbedrag overmaakt om je bezit weer terug te krijgen. Tenminste… dat maakt de afperser je wijs. De kans dat je werkelijk je bestanden weer terugkrijgt, is nihil. Daarom moet je ook nooit betalen.

De opmars van ransomware had ook een positief effect. Het zorgde ervoor dat veel antivirussoftware-producenten zich tevens gingen richten op het opsporen en uitschakelen van deze categorie kwaadaardige programma’s. Door die extra aandacht en bijbehorende software is de verspreiding van ransomware het afgelopen jaar aanzienlijk afgeremd.

Je leest meer over ransomware of gijzelingssoftware op Plus Online: www.plusonline.nl/computer-is-gegijzeld.

Afpersingsmails

Een populairdere manier van afpersing gaat tegenwoordig via de mail. Daarin word je beschuldigd van ­illegale of verborgen activiteiten en voorkom je bekendmaking daarvan door geld te betalen. Deze vorm van afpersing is gelukkig lang niet zo ­vernietigend als gijzelingssoftware. Je bestanden blijven gewoon intact. Afpersingsmails zijn goed te verge­lijken met phishingmails: beide ­soorten e-mails werken met leugens en bedrog. Maar waar phishingmails je proberen over te halen persoonlijke gegevens over te dragen, zijn afpersingsmails heel direct gericht op je geld.

Getty Images

Veel afpersingsmails zijn nogal doorzichtig en vaak slecht geschreven, maar de oplichters erachter doen wel steeds meer hun best. Zo kan het gebeuren dat je toch misschien gaat twijfelen. Betaal in ieder geval nooit een cent. Houd als hulp de media en de Plus Online-website in de gaten. Vaak wordt daar aandacht besteed aan nieuwe afpersingsmails. Verder is het handig als je zelf een afpersingsmail kunt herkennen voor wat het is. Daarover lees je meer op www.plusonline.nl/afpersingsmail.

Meer privacy met VPN

De laatste jaren wordt steeds duidelijker hoe de privacy van internetgebruikers in de knel komt. Bedrijven, organisaties en overheden willen graag zo veel mogelijk van je weten. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen VPN gebruiken bij het surfen. Bij VPN surf je indirect op internet via de computer van een VPN-aanbieder. Hierbij wordt het unieke IP-adres waarmee je te identificeren bent, vervangen door een IP-adres van de VPN-provider.

Dat heeft een aantal voordelen. De belangrijkste is dat je privacy een stuk beter wordt beschermd. Websites kunnen bijvoorbeeld niet meer zien wie jij bent, zolang je niet ingelogd bent. Ook wordt de verzonden informatie tussen jouw computer en een computer op internet versleuteld. Niemand, dus ook geen hacker, kan dan nog je gegevens onderscheppen en lezen.

Totale beveiliging met een suite

Antivirussoftware-producenten bieden voor enkele tientallen euro’s een basisprogramma aan voor het opsporen en onschadelijk maken van virussen en andere soorten malware. Voor een paar tientjes meer per jaar koop je een complete beveiligings­suite. Dat is een totaalpakket met allerlei soorten beveiliging voor je computer en mobiel. Ieder onderdeel is een hulpstuk bij je beveiliging waarbij je zelf bepaalt of je het gebruikt of niet.
Naast de standaard antivirusbeveiliging zijn er modules voor bijvoorbeeld ransomware, een firewall, spam en phishing, en controle van je netwerkverbindingen. 

Getty Images

Hoewel veel onderdelen, zoals een firewall en anti-phishing, ook al in Windows zitten, kan het toch de moeite waard zijn om een totaal beveiligingspakket aan te schaffen. Zeker als het niet heel veel duurder is dan het basispakket. Het voordeel is dat je alles overzichtelijk bij elkaar in één programma hebt en dat alle onderdelen goed samenwerken. Daarnaast heb je ook nog recht op ondersteuning van de producent en mag je het pakket vaak op meer apparaten gebruiken dan bij de ­goedkopere varianten.

Een voorbeeld van verschillende pakketten vind je op www.bitdefender.nl/solutions. Het uitgebreide pakket Bitdefender Internet Security kost een tientje meer dan het basispakket Bitdefender Antivirus Plus (€24,99)en heeft extra mogelijkheden, zoals ouderlijk toezicht en webcambeveiliging. Het volledige totaalpakket kost nog een tientje extra en biedt dezelfde mogelijkheden als Internet Security. Alleen kun je dat pakket gebruiken op 5 apparaten in plaats van 3 en ook voor andere besturingssystemen naast Windows. Dus de moeite waard als je veel verschillende computers en mobiele telefoons hebt.

Vergelijk altijd de verschillende ­pakketten met elkaar, zodat je ziet of je de extra opties ook echt nodig hebt. En let op aanbiedingen bij de diverse producenten. Dat kan enkele tientjes schelen.

Getty Images
Webcamschuif

Als hackers erin slagen malware op je computer te zetten, kunnen ze allerlei apparatuur overnemen. Zoals bijvoorbeeld je webcam om stiekem opnamen te maken. Daarnaast is er ook legale software die zonder dat je het doorhebt je webcam gebruikt. Genoeg reden dus om je webcam af te schermen wanneer je die niet ­nodig hebt. Als je een losse webcam gebruikt, is dat een kwestie van simpelweg loskoppelen. Maar veel webcams zijn tegenwoordig ingebouwd in de rand van het beeldscherm bij je pc of laptop. Een goedkope manier om dan ongewenst meekijken te verhinderen, is simpelweg een stukje tape over je webcam plakken. 

Handiger is het om een webcamschuifje te kopen. Je plakt dit schuifje over de webcam. Als je je webcam wilt gebruiken, zet je hem open en anders schuif je hem dicht. Een voorbeeld van een webcamschuifje vind je op www.glazenscreenprotectorshop.nl/webcam-schuifje-37

Online scannen op virussen met VirusTotal

Een antivirusprogramma mag niet ontbreken op de computer. Maar helaas ontdekt een antivirusprogramma niet altijd alle virussen of andere boosdoeners. Meerdere antivirusscanners tegelijk draaien, lijkt dan een oplossing te zijn. Ware het niet dat die elkaar in de weg kunnen zitten. Dat probleem heeft VirusTotal niet. VirusTotal is een online virusscanner die wel honderd verschillende antivirusprogramma’s en -diensten gebruikt om te speuren naar ­virussen. Heb je een bestand dat je niet vertrouwt, dan upload je dat simpelweg naar de website van VirusTotal en laat het gratis scannen. VirusTotal is ook handig als je last denkt te hebben van een false positive. Dat is een virus­melding van je antivirusprogramma die niet juist is.

Getty Images
Handig zo'n draadloze deurbel

Voor de zoveelste keer de postbezorger gemist omdat je de deurbel niet hoorde? Dan is een draadloze deurbel de oplossing. De KlikAanKlikUit ACDB-7000AC draadloze deurbel monteer je gewoon bij de voordeur. De meegeleverde ontvanger steek je vervolgens in een stopcontact bij je in de buurt, bijvoorbeeld in de woonkamer. Als de deurbelknop wordt ingedrukt, hoor je een melodie naar keuze. Bovendien knippert een ledlampje, zodat de deurbelset ook ­prima geschikt is voor ­doven en slechthorenden. 

Het bereik van de ontvanger is zo’n honderd meter, dus ook als je op zolder of in de schuur bent hoef je niemand aan de deur te missen. Te koop voor €26,99. www.klikaan­klikuit.nl

Valse onlinescanner

Soms krijg je bij het surfen de melding op een website of in een pop-upvenster dat er zogenaamd virussen op je computer gevonden zijn. En heel aardig: je krijgt meteen een gratis scan aangeboden. Ga hier niet op in. Klik je op een link of knop voor het scannen, dan wordt vaak juist malware op je computer geïnstalleerd. Sluit het venster voor de zekerheid door de toetsencombinatie Alt + F4 in te drukken.