Koopgids: printers voor thuis

Printer
Getty Images

Printer kopen? Dat valt niet altijd mee, want printers zijn er in een hoop verschillende soorten, maten en prijzen. En dan heb je ook nog de inkt. Deze Plus koopgids helpt je om de juiste thuisprinter te vinden voor de beste prijs.

Meer dan vijftien jaar geleden werd er al gesproken over de papierloze maatschappij. Een toekomstige wereld waarin er geen printers, inkt en papier meer nodig waren omdat alles digitaal zou gaan. Die wereld is wel wat dichterbij gekomen, maar toch kunnen we nog steeds niet zonder printers.
Soms drukken we liever foto’s af op een mooi glanzend vel papier voor in het fotoboek en soms lezen we een tekst liever vanaf papieren bladzijden dan van een scherm. In sommige gevallen ontkom je er zelfs niet aan om een printer te gebruiken, omdat je een officieel document moet afdrukken, ondertekenen en opsturen.

Een printer in huis hebben is dus geen overbodige luxe. De vraag is: welke is het beste geschikt voor jou?

Twee soorten printers

Voordat je goed kan kiezen, moet je eerst weten welke soorten printers er zijn en waarin ze verschillen.
De bekendste soort en het meest populair voor thuis is de inkjetprinter. Zoals de Engelse naam al zegt, spuit de inkjetprinter inkt op papier. Dat gebeurt in de vorm van minuscule druppeltjes. Daarmee worden letters en afbeeldingen op papier opgebouwd. De inkt zit bij dit type printer in cartridges of tankjes met alleen zwarte inkt (zwart-wit inkjetprinter), of verschillende basiskleuren waarmee alle mogelijke kleuren kunnen worden gedrukt (inkjetkleurenprinter). De goedkoopste inkjetprinters zijn al te koop voor rond de €50.

Printer kopen inkjetprinter
Getty Images

De andere soort printer is de laserprinter. Deze gebruikt een hele andere techniek dan een inkjetprinter om af te drukken. Een pagina wordt eerst opgebouwd op een rol (drum) in de printer en daarna afgedrukt op papier met  toner, een soort inktpoeder. Deze techniek zorgt ervoor dat je met een laserprinter snel en betrouwbaar grote hoeveelheden pagina’s kan afdrukken. Laserprinters zijn vooral populair op kantoren, maar ook geschikt voor thuisgebruik. Ze zijn door de gebruikte techniek gemiddeld wel duurder bij de aanschaf dan inkjetprinters.

Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen zwart-wit laserprinters en kleurenlaserprinters. Voor een zwart-wit laserprinter betaal je minstens €100 en voor een kleurenlaserprinter betaal je op zijn minst 100 euro meer.

Handige varianten

Zowel inkjet- als laserprinters zijn te koop in hun basisvorm: gewoon een printer die je met een usb-kabel aansluit op je computer en verder weinig meer kan dan netjes afdrukken. Maar er zijn ook twee varianten met extra mogelijkheden.

Met de zogenaamde all-in-one (alles-in-een) kun je niet alleen afdrukken maar ook documenten en foto’s scannen. Er zit een ingebouwde scanner in het apparaat, die het ook mogelijk maakt om de printer te gebruiken als kopieerapparaat. Een all-in-one is vooral een goede keuze als je nog geen losse scanner hebt, maar er wel een kan gebruiken. Deze variant is meestal iets duurder dan een soortgelijke gewone printer, maar je bespaart zo natuurlijk wel op de aankoop van een losse scanner.
Een andere variant is de laatste jaren steeds populairder geworden door smartphones en tablets. Dat is de wifi-printer. Deze heeft de mogelijkheid via wifi een connectie te maken met allerlei apparaten die ook wifi hebben. Zo kun je eenvoudig draadloos een verbinding maken en hoef je niet meer met een kabel aan de slag.

Dit is vooral erg handig als je regelmatig direct vanaf je smartphone, tablet of laptop iets wilt afdrukken. Wifi printers kun je overigens ook gewoon direct op je computer aansluiten met een kabel. Ze zijn door hun draadloze optie gewoonlijk ietsje duurder dan een gewone printer met een kabel.

Waarvoor wil je de printer gebruiken?

Zoals bij zoveel koopkeuzes is de vraag die je jezelf moet stellen: waarvoor wil ik het gebruiken? Het maakt nogal uit of je een printer af en toe nodig hebt om een mooie foto af te drukken of vaak gebruikt om veel vellen met tekst en een paar afbeeldingen op papier te zetten. Daarom een simpel keuzeoverzicht:

 • Af en toe tekst of een foto in kleur afdrukken - Inkjetprinter: vanaf €50.
 • Hoge kwaliteit foto’s afdrukken op glanzend papier in verschillende formaten - Inkjetfotoprinter: vanaf €100.
 • Regelmatig veel tekst afdrukken en afbeeldingen in zwart-wit - Zwart-wit inkjetprinter met inkttankjes: vanaf €100.
 • Regelmatig veel tekst afdrukken en afbeeldingen in zwart-wit - Zwart-wit laserprinter: vanaf €100.
 • Regelmatig veel tekst afdrukken en soms afbeeldingen met kleur  - Kleurenlaserprinter: vanaf €300.
 • Ook scannen en kopiëren - All-in-one inktjetprinter of laserprinter bij grote hoeveelheden: vanaf €60 of €110.
 • Ook afdrukken vanaf een tablet of smartphone - wifi inkjetprinter of laserprinter bij grote hoeveelheden: vanaf €60 of €110.

Inkt

Een heet hangijzer bij printers is altijd de inkt. Dat is namelijk waar de printerfabrikanten voornamelijk hun geld mee verdienen en waar je als consument veruit het meeste geld aan kwijt bent.
Zwart-wit laserprinters zijn door de gebruikte techniek meestal wat goedkoper per pagina-afdruk. Om het apparaat zelf te kopen, ben je wel meer geld kwijt dan bij een inkjetprinter. Als je na aankoop uitgebreid gebruikmaakt van je laserprinter, haal je die investering er door de lagere afdrukprijs per pagina snel uit.

Kleuren inkjetprinters worden regelmatig voor bijzonder lage prijzen aangeboden. Al voor 50 euro heb je een exemplaar van een bekend merk. Het is duidelijk dat fabrikanten alleen met de verkoop van printers voor die prijzen verlies zouden draaien. Dat wordt goedgemaakt door de inktverkoop.
Inkjetprinters gebruiken inktcartridges die meestal maar eenmalig gebruikt kunnen worden. Die inkt is vaak snel op en de cartridges bestaan uit verschillende onderdelen, zoals een kleine chip, waardoor ze extra duur zijn. Daarnaast heb je standaard vier cartridges nodig om te kunnen afdrukken. Een voor zwart en drie om alle kleuren mee te maken.
Als de kleurencartridges aan elkaar vast zitten in een blok, ben je het slechtste uit. Als er dan maar een kleur op is, moet je de hele cartridge vervangen, zelfs al is er nog voldoende inkt bij de andere kleuren. Printers met drie losse kleurcartridges zijn daarom een betere keuze. Je hoeft dan alleen de ene inktcartridge te vervangen die leeg is.

Printer kopen Inktcartridges
Getty Images

Sommige printers hebben in plaats van cartridges tankjes die opnieuw gevuld kunnen worden. Hierdoor wordt het een stuk minder duur om inkt te gebruiken (zie ook Printkosten).

Zeker als je grote afbeeldingen met een hoge resolutie -met veel pixels, dus extra scherp- afdrukt, gaat de inkt in je printer er razendsnel doorheen. Ook wordt er veel inkt gebruikt als je niet vaak afdrukt met je printer. Dat klinkt tegenstrijdig, maar komt doordat er bij weinig gebruik van de printer altijd eerst de spuitmondjes worden schoongemaakt. Iedereen die weleens een inkjetprinter na een lange poos opnieuw aan heeft gezet, kent dit verschijnsel wel.

Alternatieve inkt

Als reactie op de dure merkinkt bij een printer kwamen er de afgelopen jaren steeds meer fabrikanten met alternatieve inkt op de markt. Het prijsverschil kon daarbij wel oplopen tot meer dan 50%. Vandaag de dag kun je nog steeds alternatieve inkt voor veel soorten printers kopen. Een probleem is helaas wel dat de printerfabrikanten het veel moeilijker hebben gemaakt om met andere inkt dan de officiële te printen. Daarvoor gebruiken ze allerlei trucjes, zoals het regelmatig uitbrengen van nieuwe typen cartridges en het aanpassen van de chips in de cartridges. Daardoor moeten de producenten van alternatieve inkt voortdurend hun producten aanpassen en dat kost tijd en geld.

Zelfs een software-update van de printer kan ervoor zorgen dat je alternatieve inktcartridge opeens niet meer werkt. Dit alles heeft tot gevolg dat alternatieve inkt gebruiken zeker niet altijd een goede en goedkope oplossing biedt om betaalbaar te printen.

Voor de merktoner bij laserprinters zijn ook alternatieve inktpoeders te koop. Deze zijn goedkoper dan de merkversies maar hierbij kun je ook tegen dezelfde problemen oplopen als bij alternatieve inkjetcartridges. Om de kosten te drukken kun je eventueel wel de lasercartridge zelf aanvullen met toner van het printermerk uit een flesje. Dat is goedkoper dan een hele nieuwe tonercartridge aanschaffen.

Ook belangrijk

Wat minder belangrijk dan de prijs en het type printer, maar toch de moeite waard zijn ook nog wat andere eigenschappen van printers, zoals de afdruksnelheid.

De snelheid van een printer wordt uitgedrukt in PPM: pagina’s per minuut. Dit is de maximale snelheid, want het werkelijke aantal afgedrukte pagina’s per minuut hangt onder andere af van of je alleen tekst of juist grote afbeeldingen print. Daarnaast scheelt het een hoop of je een kleine foto op een gewone resolutie afdrukt of een grote foto in een hoge resolutie met extra scherp beeld. Als je regelmatig veel pagina’s afdrukt, is het prettig om een snelle printer te hebben. Dus bijvoorbeeld niet een met 10 PPM maar met 25 PPM.
Druk je veel bladzijden af dan is het ook fijn als je niet steeds nieuw papier in de printer hoeft te doen. Eentje met een grote papierlade die 250 vellen kan vasthouden is in dat geval beter dan een lade voor slechts 50 vellen. Omdat laserprinters gericht zijn op het afdrukken van grotere hoeveelheden, hebben die standaard al een ruimere papierlade.

Tot slot is het natuurlijk ook nog belangrijk hoeveel ruimte je thuis voor een printer hebt. Heb je hem graag in een hoekje op je bureau staan en of wil je hem makkelijk meenemen, dan ben je automatisch aangewezen op een klein formaat van slechts een paar kilo. Heb je voldoende ruimte voor een printer op een stevig bureaublad of op de vloer, dan hoef je minder op het formaat en het gewicht te letten. Het voordeel van grotere en zwaardere printers is, dat deze meer functies hebben, meer papier aankunnen en vaak ook sneller drukken.’

Wil je graag foto’s afdrukken? Dan kan een toegang voor een sd-geheugenkaartje heel handig zijn. Je kan direct vanaf het sd-kaartje printen.
Bij alle genoemde opties geldt: des te meer de printer kan, des te duurder het apparaat.

Printer kopen laserprinter
Getty Images

Merken en typen 

Nadat je hebt bepaald welke soort printer het beste bij jouw wensen past, moet je nog kiezen uit een  verzameling typen en merken. In Nederland zijn er niet zoveel verschillende merken te koop. HP, Epson, Canon, Brother en Kyocera zal je veruit het meest tegenkomen. Maar deze bieden wel ieder tientallen verschillende modellen te koop aan.

Al die modellen verschillen vooral van elkaar in de beschikbare opties en de bijbehorende prijzen. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden als diverse formaten en typen papier invoeren, dubbelzijdig afdrukken of een bedieningspaneel met een eigen schermpje. Hierbij is het voor jezelf belangrijk om rustig te kijken of je bepaalde opties eigenlijk wel nodig hebt. Zal je ooit dubbelzijdig afdrukken, bijvoorbeeld voor een verenigingskrant? Nee? Laat dan printers met die mogelijkheid links liggen. Zo krijg je langzamerhand het bos weer door de bomen heen in zicht.

Printkosten

Natuurlijk zijn de kosten voor de printer en vooral de inkt belangrijk bij je keuze. Is een printer zo goedkoop dat het zelfs wat te goedkoop lijkt? Dan zal je dat later dubbel en dwars terugbetalen in inkt. Ga je toch maar heel weinig printen, dan hoeft dit niet zo’n probleem te zijn en kun je al kiezen voor een apparaat van rond de €50. Bij vaker en meer afdrukken worden de kosten van inkt steeds doorslaggevender. Kies in ieder geval dan niet de allergoedkoopste printers maar ga uit van een wat duurder model van boven de €100.

Hiernaast moet je vooral goed naar de prijs van de inkt kijken. Dit vormt op de langere termijn de grootste kostenpost. Nou is vergelijken vrij lastig, omdat ieder merk en type printer weer andere cartridges heeft en meer of juist minder inkt gebruikt om af te drukken. Een manier om inktkosten en daarmee printkosten goed te schatten, is door naar de gemiddelde prijs per pagina te kijken.

Een stuk goedkoper qua inktverbruik dan cartridges zijn inkttankjes zoals de Epson EcoTank of Smart Tank van HP. Deze kun je namelijk zelf makkelijk bijvullen. Dit kan soms wel meer dan tien keer voordeliger zijn dan cartridges omdat er alleen inkt vervangen hoeft te worden, geen houders, chips en andere onderdelen. Inkttankjes zijn vooral een uitkomst als je regelmatig afdrukt. Gebruik je maar heel af en toe je printer dan kunnen ze juist duurder uitpakken omdat de inkt kan uitdrogen.

Als richtlijn vind je hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten in eurocent per pagina voor verschillende printers. Dit zijn respectievelijk de kosten voor het afdrukken van tekst en afbeeldingen:

Inkjet kleur met een cartridge voor alle kleuren: 25 - 50 
Inkjet kleur met losse cartridges per kleur: 13 - 30
Inkjet zwart-wit met tankje: 0,4 - 1
Inkjet kleur met tankjes: 1 - 2
Laser zwart-wit: 3,5 - 7,5
Laser kleur: 14,5 - 40

Je ziet dus dat inkjetprinters met navultankjes de goedkoopste printoptie zijn.

Het gebruik van toner bij laserprinters maakt het afdrukken daarmee over het algemeen al vrij goedkoop, zolang het tenminste gaat om zwart-wit printen. Je kan de prijs per pagina nog verder drukken door losse toner in een flesje te kopen en daar zelf de cartridge mee te vullen.

Abonnementen

Printerfabrikanten bieden tegenwoordig bij hun printers een abonnementsservice aan. HP heeft bijvoorbeeld Instant Ink en Epson Readyprint. Je kan dan voordeliger aan inkt komen tegen een vast bedrag per maand of jaar.

Je sluit een abonnement af voor een bepaald aantal pagina’s afdrukken per maand, zoals 10 bij HP. Dit mag tekst zijn, maar ook grote foto’s. Dit kost je dan bijvoorbeeld €1 per maand, dus 10 eurocent per pagina. Meer afdrukken per maand kan ook, maar dat kost je extra geld.
Dit is dus goedkoper dan afdrukken met een inkjetcartridge zonder abonnement, wat 25 tot wel 50 eurocent per pagina kan kosten. Een nadeel is wel dat zo’n abonnement een aparte cartridge gebruikt en dat je printer bovendien altijd met internet verbonden moet zijn om te kunnen drukken.

Best geteste printers

Zelfs als je precies weet welke eigenschappen je printer moet hebben, valt het nog niet mee tussen alle merken en typen de beste te vinden. De onderstaande printers kwamen als beste naar voren uit de tests van de Consumentenbond in het afgelopen jaar.

 • Inkjet kleurenprinter (inkttank): Canon Maxify GX5050 (€430).
 • Inkjet zwart-wit (inkttank): Epson EcoTank ET-M1170 (€177).
 • Alles-in-1 inkjet kleurenprinter: Canon Maxify GX6050 (€450) en Epson Ecotank ET-8500 (€530).
 • Zwart-wit laserprinter: HP Laser 107W (€162).
 • Kleuren laserprinter: HP Color laser 150nw (€230).

Met dank aan de Consumentenbond: www.consumentenbond.nl

Auteur