Mail 'ABN AMRO' over een verouderde bankpas is nep

Het tv-programma Opgelicht?! ontving al eerder een hoop mails die zogenaamd verstuurd zijn door 'ABN AMRO'. We kennen het verhaal inmiddels: uw pas is verouderd en om in de toekomst veilig te kunnen pinnen, moet je een nieuwe aanvragen. Dat kost je niets en je hoeft alleen maar op een linkje te klikken om het te regelen. Maar... het is een valstrik!

Trap er niet in, want het is een truc! Als je toch op de link komt, gebeurt er het volgende:

  1.  Je belandt op een nepsite die lijkt op die van de ABN AMRO, te herkennen aan de url abnamro-berichten.ml. Dat is geen officiële website van ABN AMRO. Alle andere links op de pagina zijn inactief. Hier kun je aangeven of je al dan niet met je e.dentifier in wenst te loggen en moet je voor de rest je pasnummer en identificatiecode invoeren.
  2. Klaar? Dan moet je aangeven of je deelneemt aan de recycleprocedure van je oude pas. Doe je dit niet vóór 31 augustus? Dan dreigt men je € 29,99 aan administratiekosten in rekening te brengen.
  3. Heb je de keuze gemaakt? Dan verschijnt er een scherm waarin staat dat 'je betaalrekening gekoppeld wordt aan het vernieuwde systeem'. Dat betekent eigenlijk alleen dat je je inloggegevens naar een oplichter hebt gestuurd die vermoedelijk binnen enkele minuten het geld van je rekening steelt.

Een echte bank zal je om geen enkele reden vragen om ergens in te loggen. Gooi dit soort mailtjes dus direct weg.

Bron: Opgelicht