Miljoenen websites onbereikbaar voor oudere Android-telefoons

Als u een wat oudere telefoon heeft, is de kans groot dat u vanaf september 2021 niet meer op alle websites kan komen. Ongeveer 200 miljoen websites worden onbereikbaar, omdat het beveiligingscertificaat van het besturingssysteem verloopt. Is er iets aan te doen? Jazeker.

Het gaat om Android Nougat 7.1.1 of ouder. Het beveiligingscertificaat in kwestie is van Let's Encrypt, dat websites gebruiken om een beveiligde verbinding aan te kunnen bieden. Hiermee worden kwaadwillenden geweerd en kan gevoelige informatie veilig worden verstuurd. 

Het certificaat voor oudere Android-telefoons zal vervallen, omdat het niet meer werkt met de verouderde besturingssystemen. Hierdoor kunnen websites geen beveiligde verbinding aanbieden en zijn ze niet meer toegankelijk om de gebruiker te beschermen. Om welke sites het precies gaat is niet duidelijk, maar de kans is groot dat er websites tussenstaan die u weleens bezoekt. Ongeveer een derde van alle gebruikers zal geraakt worden door deze stap. 

Wat kunt u doen?

Ten eerste kunt u proberen naar nieuwere software te updaten. Het is vanwege de beveiliging van uw smartphone sowieso aan te raden om altijd de nieuwste software te downloaden!

Optie twee: downlad Mozilla Firefox in de Play Store. Hiermee zullen de problemen zich vooralsnog niet voordoen, meldt Let's Encrypt. Mozilla beschikt over eigen certificaten, waardoor de Let's Encrypt-certificaten gewoon beschikbaar blijven via deze site!

Bron: Radar