Naam parkeerapp Parkmobile misbruikt voor oplichterij

Er is weer een nieuwe online scam, dit keer uit naam van de populaire parkeerapp Parkmobile. Er wordt gewaarschuwd dat je een betalingsachterstand hebt, en een verzoek om te betalen. Gewoon een leugen, en als je erop ingaat halen ze je bankrekening leeg. Zo herken je de oplichters.

Het is een mail uit naam van Parkmobile met als onderwerp 'Betalingsherinnering'. In januari is er een schuld ontstaan van €21,76 voor de periode 01/2022. Of u even wilt betalen!

Er wordt ook een achtcijferig klantnummer genoemd en een zevencijferig factuurnummer. Allebei nep, maar wel anders in elke e-mail. De afzender adresseert de e-mail vaak wel met je echte achternaam - vermoedelijk zijn veel onfortuinlijke melders al eerder slachtoffer geworden van identiteitsdiefstal of op zijn minst het stelen van NAW gegevens.

Rekeningnummer klopt niet

Bij nadere controle blijkt dat er helemaal niet van klopt. Het genoemde banknummer NL18ABNA0570638917 is van 'Stichting Parkeergelden Nederland' te Diemen. Leuk bedacht, maar dit is dus géén nummer van Parkmobile.

Verder vind je in de mail een betaalknop om de schuld in één keer te voldoen. De knop gaat naar een nepwebsite.

Niet klikken 

Klik je op de knop, dan krijg je een link naar een zogenaamde 'openstaande factuur' te zien. Zowel het bedrag als het factuurnummer kloppen echter niet met die in de mail. Als u toch doorgaat, ziet u een rijtje verwijzingen naar nep-websites met inlog van 11 verschillende banken. Er is bovendien ook een link naar een nagemaakte pagina van International Card Services - de oplichters zijn dus ook uit op het beroven van mensen met een creditcard in het bezit.

Parkmobile adviseert u om via de app te kijken of er openstaande facturen zijn. Open de app, ga naar Account > Facturen en controleer daar of je nog een betaling moet voldoen. 

Klik nooit zomaar op linkjes uit dergelijke nepmails, ook al ziet het er geloofwaardig en overtuigend uit. En meld dit soort mails altijd even bij Fraudehelpdesk.nl