Nederlanders massaal gebeld vanuit Algerije

Nederlanders worden de laatste tijd vaak gebeld door telefoonnummers uit Algerije en Tunesië. De bellers zijn fraudeurs die hopen op een belletje terug. Wanneer iemand daadwerkelijk terugbelt lopen de kosten hoog op.

Bij het terugbellen wordt opgenomen, waarna een opname van de wachttoon van een telefoon volgt. De oplichters imiteren daarvoor de wachttoon van providers. Hierdoor lijkt het alsof er niet is opgenomen terwijl er eigenlijk kosten worden gemaakt. De nummers van landen waaruit vaak wordt gebeld – Algerije, Marokko en Tunesië – beginnen met respectievelijk +213, +212 en +216.

KPN, T-Mobile en Vodafone zien een duidelijke piek in het aantal telefoontjes uit deze landen. Klanten laten klachten achter via social media en ook de Fraudehelpdesk signaleert een toename in klachten. Stijn Wesselink van KPN raadt mensen aan om niet terug te bellen. "Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat."

Nummers geblokkeerd

Providers proberen de nummers te blokkeren, vaak is het slechts een tijdelijke oplossing. "We hebben de nummers nu geblokkeerd, waardoor mensen niet meer kunnen worden gebeld", zegt woordvoerder Hans den Heijer. "Maar het vervelende is vaak dat ze dan een nieuw nummer gaan gebruiken, het is een kat-en-muisspel."

Een aantal Nederlanders zou in de truc zijn getrapt, maar het is nog niet duidelijk of zij hun verloren geld terugkrijgen. Vodafone heeft een aantal meldingen gehad van klanten die erin zijn getrapt, bij KPN worden klanten in principe niet gecompenseerd.

Bron(nen):