Pas op voor nieuwe vorm online fraude: 'Pig butchering'

Fraude met cryptomunten

Man wordt opgelicht via laptop, is in paniek
Getty Images

Er is weer een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: pig butchering. Wat houdt dit precies in?

Pig butchering is een nieuwe vorm van online oplichting, waarbij mensen op datingapps worden bedrogen nadat ze worden verleid om te investeren in cryptomunten. Slachtoffers zijn wereldwijd naar schatting 75 miljard dollar kwijtgeraakt aan deze zwendel, volgens onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Austin. 

De oplichters, die zich voordoen als succesvolle zakenmensen of aantrekkelijke rijke vrouwen, gebruiken foto's van modellen met een weelderige levensstijl om te laten zien dat je net zo rijk kunt worden door in crypto te investeren. Onder het mom van romantische gesprekken en liefdevolle berichten weten deze fraudeurs slachtoffers binnen korte tijd duizenden euro's afhandig te maken, soms zelfs honderdduizenden euro's.

Oorsprong van pig butchering

Deze vorm van fraude is ontstaan in China en heeft zich sinds eind 2019 wereldwijd verspreid. Bij pig butchering worden slachtoffers eerst verleid met kleine financiële successen en liefdevolle berichten, om vervolgens volledig kaalgeplukt te worden.

Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, noemt dit een zorgwekkende nieuwe vorm van beleggingsfraude. Het gemiddelde schadebedrag ligt rond de 30.000 euro met uitschieters boven de miljoen. Het aantal meldingen bij de Fraudehelpdesk is gestegen van 50 twee jaar geleden naar 63 vorig jaar, maar dit zijn slechts de gemelde gevallen. Wijngaarde benadrukt dat er ook mensen zijn die het niet melden.

Daders zijn zelf slachtoffer

De meeste 'daders' van pig butchering worden zelf gechanteerd en zelf meestal zelf slachtoffer van mensenhandel. Zelfs als ze gepakt worden, blijven de echte daders vaak buiten schot. Ze worden getraind en krijgen gedetailleerde scripts om nietsvermoedende mensen in te palmen. Ze maken ook gebruik van kunstmatige intelligentie om hun berichten vloeiend in het Engels te kunnen schrijven. 

Het is lastig om deze oplichters gericht te vervolgen omdat ze over de hele wereld wonen en soms actief zijn in oorlogsgebieden. Interpol meldt dat deze oplichtingsmethode vooral populair is in China, Myanmar, Cambodja en Laos. Er zijn kort geleden nog 1200 mensen gered in Myanmar die door criminelen gedwongen werden tot oplichting, dankzij de inzet van de Chinese en Thaise politie.

Bent u zelf slachtoffer van online fraude? Meld dit altijd bij de politie en de Fraudehelpdesk!

Auteur