Podcasts luisteren met Google Podcasts voor Android

Steeds meer mensen ontdekken de podcast: een soort radio-uitzending waarbij je zelf bepaalt wanneer en waar je die beluistert. Voor het luisteren naar podcasts heb je een podcast app nodig. Bijvoorbeeld het makkelijk te gebruiken en gratis Google Podcasts.

Luister jij al naar podcasts? Je hebt de keuze uit duizenden gratis uitzendingen over alle mogelijke onderwerpen. Ook Gezondheidsnet van Plus biedt al een tijdje interessante podcasts aan onder de naam Gezond gesprek. Het logische thema: alles over gezondheid.

Je leest meer over wat podcasts precies zijn hier >>

Google Podcasts

Je kunt veel podcasts beluisteren op podcastwebsites via je internetbrowser, maar je hebt meer mogelijkheden als je een podcast app gebruikt. Een voordeel daarvan is dat je de podcasts kunt downloaden naar je smartphone of tablet. Ze zijn daarna te beluisteren zonder dat je internet nodig hebt. Handig als je bijvoorbeeld onderweg bent.
Een prettige podcast app is het gratis Google Podcasts. Deze app is bestemd voor gebruik op  Android apparaten. Als je een iPhone of iPad hebt, kan je Google podcasts beluisteren via de website >>

Google Podcasts installeren

Je zoekt in de Play Store op Google Podcasts en tikt bij de gevonden app op Installeren. Als de app op je mobiel staat, tik je op Openen. Google Podcasts kun je op meerdere apparaten gebruiken. In dat geval zijn je voorkeuren op die andere apparaten te delen via de instellingen van je Android apparaat. In dit geval hoeft dat even niet, dus als je hier een mededeling over ziet: tik op Sluiten.

Zoeken naar een podcast

Je krijgt op het hoofdscherm van Google Podcasts al een aantal populaire podcasts in verschillende categorieën aangeboden waarin je kunt bladeren. Als je liever gericht naar een podcast zoekt, gebruik je het zoekvak:

•    Tik op het vergrootglas bovenin.
•    Typ een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld gezond gesprek.
•    Tik op het gewenste onderwerp (niet op Zoeken op internet).
•    Een beschrijving van de podcast met de bijbehorende afleveringen verschijnt.
•    Je ziet meer afleveringen als je omhoog schuift.

Een podcast streamen

Je kunt nu eventueel direct luisteren naar een aflevering door deze te streamen. Dit betekent dat hij naar je smartphone of tablet wordt verzonden terwijl je luistert. Het nadeel hiervan is dat je continu contact moet hebben met internet. Het voordeel is dat je niet hoeft te wachten totdat de aflevering eerst helemaal is gedownload.

•    Tik voor streamen op de afspeelknop (driehoekje) van de gewenste aflevering. Met de pauzeknop onderin (dubbele streepjes) pauzeer je de podcast. Met de afspeelknop ga je daarna eventueel weer verder.

Abonneren

Je kunt je abonneren op een podcast. Daarmee ontvang je een melding iedere keer als er een nieuwe aflevering van de podcast verschijnt. Dat is handig als je een bepaalde podcast interessant vindt:

•    Tik op de naam van de podcast, bijvoorbeeld Gezond Gesprek.
•    Tik op Abonneren.

Een podcast downloaden

Als je niet voortdurend contact met internet wilt houden tijdens het luisteren, download je eerst een podcastaflevering. Dat neemt wat ruimte in op je smartphone of tablet en kost enige downloadtijd maar bespaart je eventueel internetkosten als je 3G/4G gebruikt.

•    Tik op de naam van een aflevering, bijvoorbeeld Gezond oud worden.
•    Tik onder de titel op het pijltje omlaag met het bakje eronder.
•    Geef eventueel toestemming voor toegang tot je apparaat.
•    Als er geen percentage meer geteld wordt en er een vinkje staat is de aflevering volledig gedownload.
•    Klik op Afspelen of de afspeelknop (driehoekje) om de aflevering nu direct vanaf je smartphone of tablet af te beluisteren.