Privéberichten Instagram en Facebook per ongeluk openbaar

Foto's en video's van Instagram- en Facebookgebruikers met een privéaccount kunnen verrassend simpel openbaar gedeeld worden. Door een fout in de beveiliging kunnen gebruikers in de browser via de code van Instagram of Facebook het adres van een privéafbeelding of -video opvragen.

Zodoende kan feitelijk iedereen de afbeelding of video te zien krijgen. De methode werkt niet alleen voor foto's en video's op de tijdlijn van privégebruikers, maar ook voor Stories.

Lauwe reactie

Facebook neemt het luchtig op. "Dit is hetzelfde als een screenshot op Facebook en Instagram maken en die met anderen delen", verklaart een Facebook-woordvoerder. "Het geeft mensen geen toegang tot iemands privéaccount."

Actief na verwijdering

De media blijven 24 uur op de servers van Facebook staan, en het verkregen webadres blijft dan ook actief als het materiaal al is verwijderd. Links naar Stories blijven soms zelfs enkele dagen te bezoeken.

Een gebruiker moet wel toegang hebben tot het privéaccount van een ander om deze methode te kunnen gebruiken. Wie niet bevriend is met een privé-account op Facebook of Instagram, ziet geen enkele afbeelding, video of Story.

Bron: Bright