Schade via Whatsapp-fraude vorig jaar verviervoudigd

In 2019 is de financiële schade veroorzaakt door WhatsApp-oplichting in Nederland bijna verviervoudigd. Er werd een miljoen euro buitgemaakt. In 2018 ging het nog maar om ongeveer 260.000 euro, zo meldt de Fraudehelpdesk.

In 2019 kreeg de Fraudehelpdesk 2.663 meldingen van WhatsApp-fraude binnen. In 353 gevallen zijn mensen ook echt opgelicht. In 2019 ging het nog maar om 124 slachtoffers.

Meestal doen de oplichters zich voor als zoon of dochter, of broer of zus. "De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk", zegt de Fraudehelpdesk. "Eerst laten ze via een berichtje weten een 'nieuw telefoonnummer' te hebben." Het slachtoffer wordt dan verzocht om geld voor te schieten, omdat de zoon of dochter tijdelijk niet kan internetbankieren. Slachtoffers zijn soms grote geldbedragen kwijt: tussen de 3000 en 10.000 euro per persoon.

De Fraudehelpdesk adviseert om nooit geld over te maken op basis van een app. "Kan uw 'familielid' niet bellen, maar wel appen? Vraag dan een gesproken berichtje te sturen. Zo kunt u horen of u werkelijk met hem of haar te maken hebt."

Lees ook:
Oplichting via WhatsApp: de meest gebruikte trucs >>