Smartphones lijden meestal aan beeldschermschade

Ruim een kwart van alle Nederlanders heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met schade aan zijn of haar smartphone, zo blijkt uit onderzoek. De meest voorkomende schade die wordt gerepareerd is beeldschermschade. 

Een val of stoot is meestal de oorzaak van beeldschermschade. Soms blijft het toestel bruikbaar, maar vaak is een reparatie nodig. De afgelopen vijf jaar schommelt het aantal Nederlanders dat in een periode van twee jaar minimaal één keer een beeldschermreparatie heeft laten uitvoeren aan zijn of haar smartphone tussen de 8 en 10 procent. Dat beeldschermen in smartphones afgelopen jaren steeds groter zijn geworden en soms over de rand lopen (zoals bij Edge-edities van de Samsung Galaxy) heeft geen gevolgen gehad voor het aantal beeldschermschades. 

Mannen hebben iets vaker een beschadiging aan hun smartphone dan vrouwen: 28 procent tegen 24 procent. Mannen laten twee keer zo vaak hun smartphone repareren als vrouwen vanwege vocht- of waterschade en softwareproblemen. 

Accu-vervanging in de lift

Accu's worden wel steeds vaker vervangen. In 2014 gaf nog maar een kleine 1 procent van alle Nederlanders aan dat de accu in de smartphone was vervangen. Dat is nu ruim 3 procent van alle Nederlanders geworden. Dat komt omdat smartphones tegenwoordig bijna allemaal een ingebouwde accu hebben én omdat Apple in 2018 een programma heeft aangeboden om versleten accu's in iPhones tegen gereduceerde prijzen te vervangen.

Bron: Telecompaper