Tablets speciaal voor senioren

Getty Images

Tablets zijn populair onder ouderen. Helaas vragen ze wel wat digitale kennis en -vaardigheden. Voor mensen die dat lastig vinden, kan dan een seniorentablet de oplossing zijn.

Tablets

Tablets zijn handige apparaten. Je kunt er bijna net zoveel op doen als op een computer, maar ze zijn een stuk kleiner en lichter. Dat zorgt ervoor dat je een tablet makkelijk met je meeneemt en overal kan gebruiken. Aan de keukentafel, op de bank of zelfs in bed. Met een tablet speel je onder andere spelletjes, bekijk je foto’s en lees je digitale boeken. En als je contact hebt met internet kun je berichten uitwisselen met familie en vrienden, websites bezoeken, muziek beluisteren en films bekijken.

Vergeleken met een pc of laptop is een tablet vrij eenvoudig te bedienen. Dat komt onder andere omdat je geen losse apparaten als een beeldscherm, muis of toetsenbord nodig hebt. Een tablet bedien je met je vingers op een touchscreen (aanraakscherm). Simpelweg tikken of schuiven op het scherm is voldoende om de tablet te laten doen wat je wilt.
Toch vindt lang niet iedereen een tablet zo makkelijk te gebruiken. Dat komt mede doordat tablets oorspronkelijk zijn ontworpen voor jongeren die al gewend zijn aan het werken met digitale apparaten. Dat zie je aan de nogal kleine onderdelen op het scherm, zoals knopjes, toetsjes en schuifjes. Ook is het lastig om overzicht te houden over de apps (programma’s) en alle mogelijke instellingen voor het apparaat.

Een aantal bedrijven zijn hierop ingesprongen met speciale tablets voor ouderen. Dit worden seniorentablets genoemd, maar ze zijn geschikt voor iedereen die niet zo goed overweg kan met gewone tablets. Als basis voor een seniorentablet wordt een gewoon consumententablet  gebruikt, maar het apparaat is op een aantal belangrijke punten verbeterd.

Bediening

Een van de belangrijkste aanpassingen bij seniorentablets is het bedieningspaneel dat je ziet op het scherm. Een gewoon tablet heeft een hoop kleine pictogrammen waarmee je de apps start. Met die apps kan je dan bijvoorbeeld e-mailen of foto’s bekijken. Op een tablet voor ouderen ziet dit bedieningspaneel er flink anders uit. Er zijn grote knoppen met duidelijke afbeeldingen en teksten, zodat je beter ziet wat je ermee kan doen. Verder maakt het grotere formaat van de knoppen het makkelijker om het tablet goed te bedienen.
Sommige seniorentablets hebben ook standaard extra mogelijkheden voor mensen die moeite hebben met lezen: zoals een inzoomfunctie, een schermvoorlezer en kleuren met een hoog contrast.

Getty Images

Apps

Net als gewone tablets werken seniorentablets met apps. Die apps gebruik je bijvoorbeeld om te surfen op internet, berichten uit te wisselen met anderen en foto’s te bekijken.

Omdat seniorentablets met het Android besturingssysteem werken, wordt voornamelijk met apps uit de Google Play store gewerkt. Sommige aanbieders van ouderentablets gebruiken voor ouderen aangepaste apps. Die zijn makkelijker te bedienen dan de gewone apps uit de Google Play store, die bedoeld zijn voor iedereen. Bij die algemeen verkrijgbare apps wordt vaak geen rekening gehouden met eenvoudig gebruik. Wil je dus bijvoorbeeld berichten versturen met WhatsApp, dan moet je nog steeds die app eerst leren kennen om dat voor elkaar te krijgen. Dat is niet altijd even eenvoudig.
Een aantal apps voor basistaken zijn al geïnstalleerd op seniorentablets. Dat hoef je dus zelf niet meer te doen. Extra apps kun je via een aangepaste store of de algemeen toegankelijke Google Play store downloaden.

Begeleiding bij gebruik

Een opvallend onderdeel van seniorentablets is de begeleiding die je erbij krijgt. Wat die begeleiding precies inhoudt, hangt af van de aanbieder van de tablet. In alle gevallen kun je telefonisch of via e-mail tijdens kantooruren om hulp vragen als je vragen of problemen hebt. Soms is het ook mogelijk om met je toestemming de tablet tijdelijk op afstand over te laten nemen. De helpservice kan dan eventueel instellingen veranderen of problemen oplossen. Dat is handig wanneer je er zelf niet uitkomt en niet steeds familie of vrienden wilt storen.

Onder de begeleidingsservice valt ook het instellen van de tablet, updaten van de software en back-ups maken, zodat de tablet veilig blijft. Bij de ene aanbieder krijg je een serviceabonnement gratis bij de tablet, bij andere moet je dit abonnement direct of na een jaar betalen.

SimTab

Sim smartphones en tablets met ondersteuning. (simpc.nl)

Het bedrijf Sim BV bestaat sinds 2004 en kwam eerst op de markt met een eenvoudig te bedienen PC. In 2015 bracht het bedrijf een tablet uit met de naam SimTab. Inmiddels is de SimTab seniorentablet versie 5 op de markt.
Het apparaat is voorgeïnstalleerd met een aantal veel gebruikte apps voor onder andere e-mailen, internetten, berichten uitwisselen en een agenda bijhouden. Dit zijn apps van gewone producenten uit de Google Play Store, dus niet vereenvoudigd. Wel heeft de SimTab een handig overzichtelijk bedieningspaneel met grote knoppen, zodat je makkelijk de verschillende apps en instellingen terugvindt en bedient. Dit bedieningspaneel kan aangepast worden, zodat je hem precies naar jouw smaak kan inrichten.

Als je er even niet uitkomt met je tablet, kun je hulp vragen aan de SimCoach. Dit is een deskundige die je telefonisch of via de mail helpt of, met jouw toestemming, je tablet op afstand tijdelijk overneemt en aanpast als dat handiger is. Deze service kost je niets zolang je een SimTab gebruikt.

De tablet is een Samsung Galaxy Tab A7 die werkt met Android 10. Hij is 10,4 inch (25 cm) groot, heeft een geheugen van 32 GB, uit te breiden tot 1 TB met een geheugenkaart. Contact met internet wordt gemaakt via Wifi. Er is dus een internetaansluiting in de buurt nodig. De tablet kost € 329,-.

De SimTab kun je eventueel 30 dagen kosteloos bekijken en uitproberen. Zie Uitproberen | Sim (simpc.nl) 

SeniorenTAB

www.seniorentablet.nl

De tablet voor ouderen SeniorenTAB kwam in 2017 op de markt en was toen nog vooral gericht op de zorg in de omgeving van Den Haag. Tegenwoordig is SeniorenTAB bestemd- en geschikt voor iedereen in Nederland die wat extra hulp bij een tablet kan gebruiken.

SeniorenTAB biedt verschillende merken en soorten tablets voor senioren. Dat onderscheid zit vooral aan de technische kant. De duurdere tablets zijn sneller, groter en/of hebben naast draadloos internet via Wifi ook de mogelijkheid voor een 4G abonnement. Met 4G kun je met de tablet ook internetten waar geen Wifi beschikbaar is. Om 4G te gebruiken moet je wel een losse simkaart met abonnement kopen. Bij een tablet met alleen Wifi, zonder 4G, heb je thuis een internetverbinding nodig. Ook de SeniorenTAB tablets hebben een speciaal, makkelijk te gebruiken menu met grote knoppen. Belangrijke apps -zoals voor mailen, internetten, online winkelen, zorg bijhouden- zijn al geïnstalleerd. Sommige daarvan zijn apps van derden uit de Google Play Store, dus niet vereenvoudigd. Maar er is ook aangepaste software, zoals een SOS knop waarmee je direct contact legt met je familie of je huisarts in geval van nood.

De tablets zijn van bekende merken als Lenovo en Samsung en eventueel uit te breiden met extra geheugen. De prijzen van de SeniorenTAB tablets variëren van € 229,- tot € 689,-. Het serviceabonnement is het eerste jaar gratis, daarnaast kost het € 4,95 per maand. Je krijgt dan hulp via de telefoon of Hulp op Afstand direct op je tablet. SeniorenTAB tablets kun je 30 dagen lang gratis uitproberen.

Compaan

Compaan - Dé tablet voor gemak en plezier (uwcompaan.nl)

Getty Images

Het bedrijf Compaan valt op omdat het twee verschillende soorten seniorentablets aanbiedt. De Compaan Connect is grotendeels vergelijkbaar met de SimTab en SeniorenTAB. Hij is bedoeld om het werken met een tablet overzichtelijker en makkelijker te maken. De Compaan Connect gebruikt een aantal eigen Compaan diensten, zoals voor foto’s en e-mail, maar werkt daarnaast ook met apps van derden uit de Compaan App store. De apps van derden zijn niet vereenvoudigd voor gebruik.

De Compaan Klassiek werkt volledig met eigen diensten en apps van Compaan. Deze tablet is bedoeld voor mensen die het werken met een gewone seniorentablet te lastig vinden. Je kunt met de Compaan Klassiek onder andere berichten uitwisselen, beeldbellen, eenvoudig surfen, kerkdiensten volgen en spelletjes spelen. Alles loopt via de beveiligde omgeving van Compaan. Dat betekent dat alleen familie en vrienden die zijn opgegeven als contactpersoon toegang hebben. Het apparaat is daarom ook goed geschikt om contact te houden in het kader van mantelzorg.

De Compaan Connect en Compaan Klassiek hebben als basis een Samsung tablet met Wifi, zodat je thuis draadloos internet kan gebruiken. Daarvoor heb je wel een internetabonnement nodig. Deze versie kost € 299,-. Er is ook een Connect of Klassiek tablet met een 4G mogelijkheid. Dat is handig als je zelf geen internetabonnement hebt of de tablet ook buitenshuis wilt gebruiken. Een 4G-tablet kost € 359,-. Daarnaast heb je dan ook een nog simkaart nodig om 4G te kunnen gebruiken. Die kost bij Compaan € 27,50 per maand voor maximaal 16 GB aan data per maand of € 35,- per maand voor onbeperkte data. 

Voor € 12,95 per maand heb je recht op service in de vorm van hulp via e-mail of telefoon, plus ondersteuning bij beveiliging, back-ups maken en updaten van alles op en aan je tablet. 
Je kunt een Compaan tablet twee weken lang uitproberen en daarna kosteloos terugsturen.

Kwebbel

Kwebbel – De tablet voor ouderen

Getty Images

Kwebbel is een nieuwe aanbieder van een meer bijzondere ouderentablet. Die onderscheidt zich van andere tablets voor senioren doordat hij helemaal gericht is op contact houden met familie en vrienden. Het apparaat heeft een heel eenvoudig en duidelijk menu waarmee je kiest uit beeldbellen, berichten sturen, chatten en een fotoboek openen. De contactpersonen op de tablet zijn mensen die de aparte Kwebbel app op hun eigen smartphone of tablet hebben gezet en contact mogen maken. De apps voor communiceren met anderen zijn niet simpelweg bestaande apps uit de Google Play store maar speciaal ontwikkeld voor Kwebbel. Dat zorgt ervoor dat ze ook eenvoudig te gebruiken zijn door mensen zonder verdere kennis van tablets. Het onderhouden van de instellingen is in handen van een beheerder in de communicatiekring, zoals een zoon of kleindochter. Er wordt bij Kwebbel aan gewerkt om in de toekomst nog andere functies toe te voegen, zoals luisterboeken en spelletjes.

De tablet is een Samsung tablet A7 met een 10,4 inch HD scherm, geluid uit 4 speakers en een batterij die dagenlang meegaat. De tablet gebruikt Wifi, dus een internetverbinding thuis is nodig. Een eigen e-mailadres is niet nodig. De tablet kost eenmalig € 295,-. Daarbij krijg je gratis onbeperkte ondersteuning via de telefoon of e-mail. Je mag de Kwebbel 30 dagen uitproberen met een niet goed, geld terug garantie.

EmporiaTablet

emporia telecom - emporiaTablet

Emporia is vooral bekend van zijn mobiele seniorentelefoons. Het bedrijf maakt al jarenlang mobiele telefoons -gsm’s- speciaal voor ouderen. Die onderscheiden zich van gewone mobieltjes door grotere toetsen, een groter scherm, gebruiksgemak en extra functies, zoals een noodoproepknop. Emporia bracht daarna ook een aantal smartphones uit gericht op ouderen en kortgeleden volgde de eerste tablet voor senioren.

De EmporiaTablet heeft extra grote knoppen en duidelijke menu’s voor een makkelijkere bediening. Populaire apps voor onder andere e-mailen, rekenen en sturen van berichten zijn al voorgeïnstalleerd. Dit zijn wel gewone apps -zoals WhatsApp- die je ook terugvindt in de Google Play Store. Bij de tablet zit een handige standaard. Die fungeert niet alleen als houder en oplader, maar zorgt ook voor optimaal geluid bij videobellen.

Naast draadloos internet via Wifi kun je bij de EmporiaTablet ook een 4G abonnement gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid internet op te gaan als er geen Wifi beschikbaar is. Voor 4G moet je wel een losse simkaart met abonnement kopen bij een mobiele provider.

In tegenstelling tot de andere genoemde tablets biedt Emporia geen telefonische- of mailondersteuning bij het gebruik. De EmporiaTablet wordt wel geleverd met een uitgebreide handleiding.

De EmporiaTablet heeft een 10,1 inch scherm en 32 GB aan intern geheugen, dat uit te breiden is tot 128 GB met een SD-kaartje. De tablet wordt geleverd met een laadstandaard en oordopjes voor privé luisteren. Hij is te koop bij onder andere bol.com en belsimpel voor € 299,-.

Een keuze maken

Er is dus tegenwoordig een aardig groot aanbod aan seniorentablets, maar welke is de beste keuze voor jou?

Wil je een wat makkelijker te gebruiken tablet maar toch alle functionaliteit van een gewone tablet? Dan zijn SimTab, SeniorenTAB of EmporiaTablet een goede keuze. SeniorenTAB biedt het voordeel van een aantal speciaal voor ouderen aangepaste apps, zodat het gebruik nog wat eenvoudiger wordt. Een nadeel bij SeniorenTAB is wel dat je na een jaar elke maand moet betalen voor ondersteuning, terwijl die bij SimTab gratis is. Emporia biedt geen maandelijkse ondersteuning en is dan ook voornamelijk geschikt voor gebruikers die er zelfstandig of met hulp van familie en vrienden wel uitkomen.

Voor een tablet die je ook kunt gebruiken met internet zonder Wifi in de buurt, ben je aangewezen op de 4G tablets van Compaan, SeniorenTAB of Emporia.

Kun je helemaal niet wijs worden uit een tablet en wil je er alleen een paar eenvoudige dingen op doen, zoals beeldbellen en spelletjes spelen, dan is de klassieke Compaan een goede keuze.

Voor mensen die een tablet alleen voor communiceren met familie en vrienden willen gebruiken, is Kwebbel de meest geschikte keuze. Je wordt daarop niet afgeleid door allerlei andere apps en kan het simpelweg houden bij de paar op senioren aangepaste communicatie apps. Dit maakt Kwebbel ook, samen met Compaan Klassiek, goed geschikt als onderdeel van mantelzorg op afstand.

Smartphones, computers en laptops voor senioren

Naast seniorentablets zijn er ook speciale seniorensmartphones. Deze smartphones kun je beschouwen als de kleine broertjes van de tablets. Ze hebben dan ook dezelfde extra voorzieningen als duidelijke menu’s en grote knoppen. Bij de aanbieders van de SeniorenTAB, de SimTab en EmporiaTablet kun je ook op ouderen ingestelde smartphones bestellen. De aanbieder van de SimTab biedt daarnaast ook nog een pc en laptop aangepast voor gebruik door senioren. Die werken grotendeels volgens dezelfde principes als de SimTab en zijn daarom makkelijker te gebruiken dan gewone computers.