Veilig chatten op Facebook vanaf nu

Getty Images

De berichten-app van Facebook, Messenger, is nu voorzien van end-to-end-encryptie (versleuteling). Klinkt boeiend, maar wat is het nu precies?

End-to-end-encryptie houdt in dat het gesprek dat je via de app voert helemaal is afgeschermd: alleen beide deelnemers krijgen de sleutel. Je merkt er verder niets van, het gaat allemaal automatisch. Je hoeft geen extra wachtwoord in te stellen of iets dergelijks. Zelfs Facebook zelf ziet nooit wat je tikt. Door de versleuteling kan niemand anders meelezen. Niet alleen tekst, maar ook gifs, stickers en reacties zijn zodoende onzichtbaar voor derden.

,,Het maken van veilige en leuke interactieve functies kost tijd en vereist dat onze technici innoveren en technische uitdagingen oplossen”, aldus Facebook. Facebook is één van de laatste bedrijven die dit invoert - verder heeft van de grote bedrijven alleen chatapp Telegram nog geen encryptie. In WhatsApp en Signal worden berichten al langer automatisch versleuteld.

Nieuwe functionaliteiten

Dat is nog niet alles: je wordt ook gewaarschuwd als iemand in een versleuteld gesprek een screenshot maakt van een tijdelijk bericht. Het is met Messenger mogelijk om een bericht te sturen dat later in rook opgaat. Als degene met wie je chat daar in het geniep een screenshot van maakt, krijg jij een melding. 

Hoe zet je het aan?

Je berichten met encryptie verbergen werkt alleen met nieuwe chatraampjes. Je kunt je oude, eerder verzonden berichten dus niet achteraf afschermen. Je drukt op de knop voor een nieuw chatbericht. Daarna type je rechtsboven op het grijze icoon van een slot. De schakelaar wordt donker, en daarna staat er dat het komende chatbericht end-to-end versleuteld is. Check altijd als je een nieuwe chat start of dit slotje is aangezet.

Auteur 
  • David de Wilde